Szukaj w serwisie

Kategorie:

Nabiał i jajka | Mięso i wędliny | Owoce, warzywa | Słodycze, przekąski | Dania gotowe | Mrożonki | Lody | Oleje, oliwy i tłuszcze | Zioła i przyprawy | Pieczywo i ciasta | Ryby i owoce morza | Produkty sypkie | Miód i przetwory | Bakalie | Wegetariańskie

Tutaj jesteś: Rynek spożywczy / Bakalie

Bakaliowe wariacje

kategoria: Bakalie

Są niezastąpionym elementem świąt oraz spotkań rodzinnych i towarzyskich. Poza tym, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Mowa oczywiście o bakaliach - przekąsce dla wszystkich.

Choć historia bakalii sięga odległych czasów, kiedy to stanowiły przekąskę ludzi bogatych i wpływowych, dziś są dostępne dla wszystkich. Cenimy je za niepowtarzalny smak i zawartość wielu składników odżywczych, które pozwalają zaliczać bakalie do kategorii zdrowych przekąsek. Bez nich trudno wyobrazić sobie wiele świątecznych wypieków i potraw, choć tak naprawdę powinniśmy mieć je pod ręką zawsze - gdy tylko najdzie nas ochota na coś do chrupania. często nawet nie uświadamiamy sobie, jak wiele walorów zdrowotnych kryją w sobie. Wybraliśmy dla Was z oferty marki MOGYI trzy obowiązkowe pozycje, których nie może zabraknąć w zbilansowanej diecie i tych najmłodszych, i tych nieco starszych.

Orzechy nerkowca prażone solone

Orzechy nerkowca uważane są za zdecydowanego faworyta wśród bakalii i najsmaczniejsze orzechy świata. I słusznie! Są jasno kremowe i niezwykle smaczne - smakosze doceniają ich ciekawy kształt i subtelny smak. Miękkie, o delikatnym, słonawym, lekko migdałowym smaku prażone i solone orzechy nerkowca Mogyi świetnie sprawdzają się jako przekąska, możesz ich użyć także do dekorowania i wzbogacania smaku sałatek. Nerkowce są również składnikiem wielu potraw kuchni dalekowschodniej - z potrawami kuchni indyjskiej, chińskiej smakują wprost wyśmienicie! Związki mineralne i witaminy w nich zawarte (zwłaszcza żelazo i cynk) pozytywnie wpływają na paznokcie, włosy i skórę. Co ciekawe, orzechy nerkowca posiadają także właściwości uspokajające, dlatego są zalecane osobom nadmiernie się stresującym.

Prażone migdały na słono

Znany jest także wpływ migdałów na poprawę pamięci i koncentracji, dzięki zawartości magnezu oraz witamin B1 i PP. Prażone migdały na słono Mogyi to obowiązkowa pozycja na karnawałowe imprezy i spotkania. Doskonała przekąska zarówno do piwa czy wina, jak i do podgryzania w wolnych chwilach. Migdały, poza walorami smakowymi, mają jeszcze jedną, niepodważalną zaletę - są prawdziwą kopalnią wapnia i witaminy E. Nie każdy wie, że migdałom przypisywano kiedyś przynoszenie szczęścia, płodności, oddalanie bólów zęba i... uderzeń piorunem. Do dziś funkcjonuje przekonanie, że kto natrafi na migdała w tłustoczwartkowym pączku, będzie się cieszyć szczęściem i pomyślnością w kolejnym roku.

Pistacjowy zawrót głowy

Chińczycy nazywają pistacje „orzechem szczęścia". Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że 1 pistacja zawiera tylko 3 kalorie, a porcja tych bakalii zaspokaja 20% zapotrzebowania na witaminę B6 (jej niedobór może wywoływać m.in. apatię, bezsenność i depresję). Pistacje jada się na surowo lub uprażone i osolone (takie proponuje firma Mogyi), charakteryzują się delikatnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Mają także ogromne zastosowanie w przemyśle spożywczym i cukierniczym, nie tylko jako składnik lodów, ale też budyniów, tortów, ciast czy marcepanów. Pistacje mają nawet swoje święto - 26 lutego każdego roku miłośnicy orzeszków pistacjowych na całym świecie obchodzą Międzynarodowy Dzień Pistacji!


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone