Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseBezcukrowe soki to norma
Bezcukrowe soki nie tylko wyjątkiem, a normą - Komisja Europejska przygotowuje projekt całkowitego zakazu dodawania cukru do soków owocowych.
Obecnie na półkach supermarketów można znaleźć kartony, które zawierająco nawet 150 gramów na litr. Nowe prawo odzieli czysty sok owocowy od tego produkowanego z koncentratu.
Na razie aż 87 procent dostępnych w sklepach napojów wytwarzanych jest właśnie z koncentratów, a tylko niecałe 13 procent to rzeczywiście świeżo wyciśnięte owoce. Do tego pełno w nich cukru lub substancji słodzących.
Oddzielną kategorię tworzyć będą nektary. Producenci nadal będą mogli je dosładzać cukrem bądź miodem.
Co ciekawe przepisy zmienią pomidory w owoce- po raz pierwszy zostaną one sklasyfikowane jako składnik soków owocowych.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone