Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Charakterystyka rodzajów pizzy

kategoria: Ciekawostki
obrazek aktualności
Charakterystyka rodzajów pizzy

Każdy pizzę zrobić może, jednak istnieje wiele interesujących rodzajów jej przyrządzania, od klasycznych form do tych bardziej kreatywnych. W artykule pełna charakterystyka rodzajów pizzy dla wszystkich smakoszy tego znakomitego dania.

Podstawa tematu


Wiemy, że pizza składa się w skrócie z ciasta i dodatków tj. sos pomidorowy (bardziej rozumiany jako podkład), ser, mięso, warzywa.

Neapolitańska kraina doskonałych smaków

Stolicą nowożytnej pizzy jest bez wątpienia Neapol. Stowarzyszenie prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy określiło dwa rodzaje klasycznego wypieku, a mianowicie Margherita i Marinara. Stosowanie jedynie pieców drewnianych, do dzisiaj uważanych za najwybitniejsze pod kątem kreowania smaku. Wysoka temperatura przekraczająca 485 stopni Celsjusza. Ręczne przygotowanie ciasta, grubość i objętość ustalona w precyzyjnych widełkach. Komisja Europejska w XXI wieku też zastrzegła owy patent. Nie pozwala wykorzystywać go inaczej od tradycyjnych form.

Idziemy dalej grupą włoskich przysmaków

Mamy zatem rodzaj pizzy neapolitańskiej. Dodatkowo rozróżniamy pizzę rzymską „Lazio” o prostokątnym wyglądzie. W regionie znane i lubiane pizze bianco na białym sosie oraz wybitnie oryginalna pizza Calzone. Włoskie przysmaki jako takie uważane są za cienkie, chrupiące, niezbyt tłuste. Natomiast pizze amerykańskie, czy chicagowskie ociekają nim wręcz, uginając się pod ogromnym ciężarem wielu dodatków.

Koneserzy twierdzą, że najlepsze ciasto pokrywają zaledwie trzy składniki stanowiące o harmonii smaku. Najgorsza jest pizza mrożona, produkowana fabrycznie, bez jakichkolwiek wartości odżywczych. Trudno ten produkt charakteryzować nawet ową nazwą. Utrzymując najlepsze tradycje większość pizzeri umożliwia dopasowanie własnych dodatków na bieżąco. Kiedyś w starych lokalach gastronomicznych twórcy ciasta wypełniali je tym, co przynieśli ze sobą klienci. Niektóre nowoczesne nazwy tj. pizza dominium charakteryzują skupienie na maksymalnym rozmiarze, grubości wypieku.

Świat pizzy mocno rozwojowy


Inne rodzaje: hawajska (ananas lub inne owoce), wegetariańska(bez udziału mięs), peperoni, firmowa(najlepsza serwowana przez dany lokal), serowa, owocowa. Nazewnictwo zmienia się pod grupy docelowe. Inaczej prezentacja dla dzieci, inaczej dla dorosłych. Bardzo trudno o pizzerię z prawdziwego zdarzenia w Polsce, bowiem może ją otworzyć pierwszy lepszy człowiek. We Włoszech natomiast należy posiadać stosownie udokumentowane kwalifikacje poparte doświadczeniem. Mamy zatem w każdym kraju zupełnie inną kulturę jedzenia pizzy i większy lub mniejszy szacunek do jej przyrządzania.

Menu elastyczne

Dzisiaj spotykamy precyzyjnie wypełnione menu. Trudno jednak uzyskać lepszą kompozycję składników niż pomidory, mozarella oraz bazylia z dodatkiem oliwy z oliwek. Klasyka? Piękno i harmonia, a pizza to wcale nie danie fast food, lecz forma delektowania kuchnią włoską. Perfekcyjnie zgrana z czerwonym, lekko słodkim winem.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone