Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Czym jest kuchnia molekularna?

kategoria: Ciekawostki

 

Kuchnia molekularna co to jest? to pytanie zadaje sobie mnóstwo osób, które interesują się gastronomią i nie tylko. Postaramy się znaleźć na nie odpowiedź.

Gastronomia molekularna to styl gotowania, który wykorzystuje naukę do poprawy smaku potraw. Po raz pierwszy została zastosowana w latach 70. przez szefa kuchni Ferrana Adrię w jego restauracji El Bulli w Hiszpanii. Metoda ta ma na celu wytworzenie nowych smaków i tekstur przy pomocy technologii.

Kuchnia molekularna to nauka badająca gotowanie i zasady, wg.

Gastronomia molekularna to naukowe podejście do gotowania, które wykorzystuje zasady naukowe, takie jak chemia i fizyka, do poprawy smaku żywności. Jest to podgrupa kuchni modernistycznej.

Większość ludzi myśli, że kuchnia molekularna to wszystko o piankach i ciekłym azocie, ale to znacznie więcej niż to. Możesz użyć tego podejścia w każdym rodzaju gotowania-od chińskiego do japońskiego, a nawet włoskiego. Praktyka ta polega na używaniu podstawowych składników, takich jak cukier i białka jaj, a także zwykłych urządzeń kuchennych, takich jak blendery lub łyżki zamiast noży, lub widelców, które są często używane w kuchni klasycznej. Najprościej rzecz ujmując.... 

  • Gastronomia molekularna to nauka, która bada gotowanie i zasady, według których jedzenie jest przygotowywane, przy użyciu technologii, aby poprawić jego smak.

  • Metody gotowania w kuchni molekularnej mają na celu wytworzenie nowych smaków i tekstur.

  • Wiąże się to z zastosowaniem wiedzy naukowej, takiej jak chemia i fizyka, do przygotowania żywności w celu wymyślenia potraw opartych na estetycznie atrakcyjnych widokach, zapachach, dźwiękach i smakach.

Sekcja: Metoda gotowania w kuchni molekularnej ma na celu uzyskanie nowych smaków i tekstur.

Gastronomia molekularna polega na zastosowaniu zasad naukowych do gotowania. Jest to podejście, które podkreśla pomysłowe i eksperymentalne techniki i często wymaga znacznej precyzji technicznej.

Kuchnia molekularna nie jest pojedynczą kuchnią, ale raczej zbiorem technik stosowanych przez szefów kuchni w celu osiągnięcia nowych i niezwykłych rezultatów w ich potrawach. Niektóre z tych technik obejmują:

 

  • Gotowanie w wysokiej temperaturze

  • Gotowanie w niskiej temperaturze

  • Różne temperatury dla różnych składników

  • Gotowanie w płynie (sous-vide)

  • Gotowanie w gazie (sous-vide) * Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych

Kuchnia molekularna opiera się na podstawowych zasadach naukowych, takich jak chemia, fizyka i mikrobiologia. Nie jest to styl gotowania ani rodzaj żywności; jest to podejście do gotowania oparte na tych zasadach. W tym sensie kuchnia molekularna jest podobna do innych dziedzin nauki, takich jak biologia czy chemia: wszystkie mają swoje techniki, które można zastosować w codziennym życiu, aby uzyskać lepsze wyniki.

Podobnie jak w przypadku biologii, której techniki obejmują sekwencjonowanie DNA lub immunologię (badanie komórek odpornościowych), istnieje wiele różnych sposobów, w jakie można zastosować umiejętności nabyte na kursach lub w książkach dotyczących kuchni molekularnej. Na przykład, możesz je wykorzystać podczas przygotowywania koktajli, używając liofilizowanych kostek lodu zamiast zwykłych — nie rozcieńczą one Twojego napoju! Albo przy pieczeniu ciast z bitą śmietaną zamiast lukru z masła - zaoszczędzisz kalorie bez utraty smaku! I nie zapomnij o tych niesamowitych sosach wykonanych z takich składników jak żelatyna i agar-agar...

Fizyka i mikrobiologia w  kuchni

Gastronomia molekularna polega na zastosowaniu zasad naukowych do gotowania. Jej nazwa pochodzi od francuskiego słowa "gastronomie" oznaczającego "studiować lub rozmawiać o jedzeniu". Gastronomia molekularna jest zakorzeniona w nauce o gotowaniu, która obejmuje chemię, fizykę i mikrobiologię.

Kuchnia molekularna polega na zrozumieniu, w jaki sposób żywność oddziałuje na siebie po ugotowaniu, np. jak można połączyć różne rodzaje żywności, aby stworzyć coś smaczniejszego niż każdy z tych składników osobno. Można stwierdzić, że odpowiedź na pytanie "kuchnia molekularna co to jest?" Jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Kuchnia molekularna to doskonałe połączenie dobrego smaku, nauki i szczypty magii... 

 

 

 


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone