Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Dookoła świata z ziarenkiem ryżu

kategoria: Ciekawostki
obrazek aktualności
Dookoła świata z ziarenkiem ryżu

Dla mieszkańców Chin - danie główne. Dla Europejczyków - dodatek do obiadu. Ryż, bo o nim mowa, już dawno przywędrował z Dalekiego Wschodu i zadomowił się w naszych kuchniach. Dziś z powodzeniem przygotowujemy na jego bazie potrawy, często sięgając po przepisy kuchni świata.

Wzrastająca popularność ryżu w Polsce spowodowana jest między innymi jego szerokim zastosowaniem. Zyskuje zwolenników także ze względu na wysoką zawartość błonnika, który korzystnie wpływa na organizm człowieka. Przeszkodą do włączenia go do domowego menu bywa natomiast fakt, że dla wielu nie posiada wyrazistego smaku. Warto jednak pamiętać, że sam ryż to dopiero początek historii smacznego dania, bo dużą rolę odgrywa jego sposób przyrządzenia i doprawienia. Może zupełnie zmienić jego smak i sprawić, że będziemy zajadać się ryżem z prawdziwą rozkoszą. Bogactwo rozwiązań na dania z ryżem podsuwają choćby Fixy Knorr. Propozycje kucharzy Knorr z całego świata miłośnikom ryżu wskażą nowe ciekawe inspiracje na jego wykorzystanie, a sceptykom pokażą, jak pyszne dania można z nim wyczarować. Czas ruszać w podróż dookoła świata z ziarenkiem ryżu!

Pomidorowa i gołąbki, czyli ryż po polsku

Gołąbki

Dla wielu miłośników zup tradycyjna pomidorowa to właśnie ta podawana z ryżem. Najlepiej sprawdzi się w niej ryż ugotowany na sypko, który nie będzie się rozgotowywał i sklejał, na przykład basmati. Bez ryżu nie mogą się obejść także nasze polskie gołąbki. Do ich przygotowania najlepiej użyć ryżu białego długoziarnistego. Niestety przygotowanie gołąbków do najprostszych nie należy - trzeba tak ugotować kapustę, by jej liście nie były ani zbyt miękkie, bo rozpadną się w czasie gotowania i z gołąbków wypadnie farsz, ani zbyt twarde, bo nie będą dobrze smakowały. Prostszą i szybszą wersją tego dania są gołąbki formowane z poszatkowanej kapusty i mięsa. W ich przyrządzeniu pomoże Fix Knorr Gołąbki bez zawijania, czyli gotowa kompozycja bułki tartej, cebuli, czosnku, majeranku, papryki i czarnego pieprzu wraz z dokładnym przepisem, jak krok po kroku przygotować danie.

Włoskie risotto i hiszpańska paella, czyli ryż po europejsku

Paella z kurczakiem

Jeśli chcemy przygotować risotto w taki sposób, jak to czynią Włosi, powinniśmy sięgnąć po arborio, czyli ryż krótkoziarnisty, który pęcznieje i staje się kleisty. W Europie także Hiszpanie używają ryżu do swojego pokazowego dania. Podstawą paelli czynią najczęściej ryż długoziarnisty, okrągły, który wchłania płyny i pęcznieje.

Smażony, czyli ryż po chińsku

Smażony ryż z groszkiem

Nam Europejczykom jeszcze daleko do fantazji, z jaką ryż wykorzystują w kuchni mieszkańcy Azji. Warto ich naśladować i przekonać się, jak różnorodne potrawy możemy przyrządzać z jego pomocą! Prym wiedzie słynny smażony ryż po chińsku, zwykle przyrządzany z warzywami oraz dużą ilością orientalnych przypraw. Najczęściej trudno je odpowiednio dobrać, dlatego warto posiłkować się Fixami Knorr dedykowanymi do potraw orientalnych. Fix Smażony ryż po chińsku, czyli mieszanka dobranych w idealnych proporcjach przez kucharzy Knorr ziół i przypraw: m.in. kolendry, imbiru, kurkumy, kminu, cynamonu, anyżu, a także sosu sojowego, zamieni „zwykły" ryż w prawdziwe orientalne danie. Warto zwrócić uwagę także na Fix Do potraw chińskich. Zawiera suszone warzywa, takie jak papryka, marchew i seler, grzyby chińskie, pędy bambusa oraz orientalne przyprawy (m.in. kurkumę, kolendrę, kardamon, imbir). Dodany do kurczaka pozwoli łatwo i szybko wyczarować danie, które z ryżem będzie stanowić prawdziwą ucztę! Z ryżem możemy też podać kurczaka przyrządzonego na sposób słodko-kwaśny. Pomoże w tym Fix Kurczak słodko-kwaśny, czyli kompozycja suszonych warzyw, z dodatkiem m.in. curry i soku z ananasa. Warto w ten sposób eksperymentować z potrawami kuchni azjatyckiej, bo dowodzą one, jak udane połączenie tworzą z ryżem kurczak oraz warzywa.

Pilaw, czyli ryż po indyjsku

Także Hindusi pokochali ryż, zwłaszcza odmianę basmati, i obficie używają go w kuchni. Jest on, między innymi, bazą do pilawu, czyli typowej dla tamtejszych regionów potrawy. Najczęściej stanowi podstawę posiłku, do którego dodatkami są warzywa czy mięso. Ryż podaje się tu także w towarzystwie potraw tandoori, czyli przygotowywanych w specjalnym glinianym piecu, jak choćby kurczaka tandoori, którego możemy przygotować samodzielnie w domu. Pomocny okaże się Fix Knorr Smażony ryż po chińsku, który sprawdzi się też w potrawach kuchni indyjskiej. Mieszanka orientalnych ziół i przypraw, między innymi imbiru, kurkumy, kolendry i cynamonu, sprawi, że będą smakować jak te przyrządzane na Dalekim Wschodzie.

Sushi i sake, czyli ryż po japońsku

Nie możemy zapomnieć, że również Japończycy uwielbiają ryż. Stał się nieodłącznym składnikiem ich narodowego dania, czyli sushi. Jednak w kuchni japońskiej preferowany jest głównie ryż mokry, lepki, który da się formować palcami i jest wygodny przy jedzeniu pałeczkami. Trudno mówić o jednej nazwie tego ryżu, bo w Japonii uprawia się około 50 jego odmian. Co więcej, Japończycy z ryżu przygotowują swój ulubiony trunek, czyli sake.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone