Szukaj w serwisie

Kategorie:

Desery | Dania główne | Sałatki | Napoje | Zupy

Tutaj jesteś: Przepisy / Desery

Drożdżowiec z budyniem, porzeczkami i wiórkami kokosowymi

kategoria: Desery , anod7

Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a za to bardzo smaczne. Porzeczki idealnie komponują się z smakiem słodkiej masy z wiórek kokosowych i budyniu, dlatego placek nie jest taki mdły i zbyt słodki.

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 80 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy

  • Na wierzch:
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 125 g posiekanych migdałów
  • 300 g cukru
  • 125 g rodzynek
  • 1,5 kg czerwonych porzeczek
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 125 g kwaśnej śmietany

1. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, nasypać na wierzch trochę mąki. Pozostawić na 20min. pod przykryciem. Na brzegi mąki rozprowadzić pozostały cukier, masło, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, dodając resztę mleka. Pozostawić na 30min. pod przykryciem.

2. Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń, chwilę mieszać i odstawić na bok. Dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz migdały ( do budyniu ).

3. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, przenieść na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Rozprowadzić budyń i nałożyć porzeczki.

4. Wiórki kokosowe wymieszać z resztą cukru, mąką, jajkiem, masłem i śmietaną. Łyżką nakładać na porzeczki małe porcje.

5. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.

 

autor: anod7

powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone