Drożdżowiec z budyniem, porzeczkami i wiórkami kokosowymi
Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, a za to bardzo smaczne. Porzeczki idealnie komponują się z smakiem słodkiej masy z wiórek kokosowych i budyniu, dlatego placek nie jest taki mdły i zbyt słodki.
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 200 ml letniego mleka
- 100 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- Na wierzch:
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1/2 l mleka
- 125 g posiekanych migdałów
- 300 g cukru
- 125 g rodzynek
- 1,5 kg czerwonych porzeczek
- 250 g wiórków kokosowych
- 100 g mąki
- 1 jajko
- 125 g masła
- 125 g kwaśnej śmietany
1. Mąkę przesiać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Pokruszone drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru w niewielkiej ilości mleka, wlać do zagłębienia, nasypać na wierzch trochę mąki. Pozostawić na 20min. pod przykryciem. Na brzegi mąki rozprowadzić pozostały cukier, masło, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, dodając resztę mleka. Pozostawić na 30min. pod przykryciem.
2. Rozmieszać budyń w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z 3 łyżkami cukru. Do gotującego się mleka dodać wymieszany budyń, chwilę mieszać i odstawić na bok. Dodać opłukane i osuszone rodzynki oraz migdały ( do budyniu ).
3. Ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować, przenieść na wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ponakłuwać ciasto widelcem. Rozprowadzić budyń i nałożyć porzeczki.
4. Wiórki kokosowe wymieszać z resztą cukru, mąką, jajkiem, masłem i śmietaną. Łyżką nakładać na porzeczki małe porcje.
5. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 min.
autor: anod7
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone