Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseEuropejskie inspiracje braci Kuroniów
W Wielką Sobotę 3 kwietnia Kuchnia.tv zaprasza na drugi odcinek programu kulinarnego "Kuroniowie rozgryzają". Bracia Jan i Jakub zaproponują widzom trzy specjały z kuchni europejskiej: część francuską reprezentować będzie sałatka według przepisu samego Aleksandra Dumasa, węgierską - wołowina à la Esterházy, a na deser bracia Kuroniowie przygotują wiedeński tort Sachera.
W pierwszym odcinku gospodarze programu przedstawiali dania rodzimej kuchni. Widzowie mogli przekonać się, jak łatwo przyrządza się zupę „Kuroniówkę”, ćwikłę pana Reja wedle najstarszego przepisu w naszym języku oraz szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz. Tym razem bracia Kuroniowie przekroczą polską granicę i podążą kulinarnym tropem do Francji, Węgier i Austrii.
Jako przystawkę bracia przedstawią sałatkę przyrządzoną według przepisu Aleksandra Dumasa, który nie tylko był zdolnym pisarzem, ale i świetnie radził sobie w kuchni. Co najmniej raz w tygodniu przyrządzał wytworną kolację, na którą zapraszał znajomych z teatru. Serwował im potrawy proste, lecz nad wyraz dobre. Znajdowały się wśród nich zupy, wołowina oraz sałatki z wybornym sosem. I nawet jeśli ulubionymi daniami Dumasa były sałatka z trufli i zupa migdałowa, to właśnie przepis na sos do sałatek jest do dzisiaj powszechnie stosowany we Francji.
Daniem głównym będzie wołowina à la Esterházy, która swoją nazwę zawdzięcza braciom Esterházym, dwóm książętom węgierskim, a prywatnie wielkim smakoszom. To bardzo wymagająca potrawa – jej przyrządzenie trwa dwa dni! Warto jednak zmierzyć się z nią, bowiem zaraz po gulaszu jest to najbardziej znane rdzenne danie węgierskie. O kuchni madziarskiej zwykło się mówić, że jest nadzwyczaj ostra. Bracia Kuroniowie sprawdzą, czy to przeświadczenie jest prawdziwe również w przypadku wołowiny à la Esterházy.
Na deser gospodarze programu zaproponują widzom prawdziwy specjał rodem z wiedeńskich salonów – Tort Sachera! Ten czekoladowy przysmak z morelowym nadzieniem zachwycił niegdyś samego księcia Metternich, wymagającego smakosza znudzonego codziennymi słodkościami. Sekretem legendarnego austriackiego przysmaku jest jego pilnie strzeżona receptura, ale bracia Kuroniowie odsłonią przed widzami rąbek tajemnicy i pokażą, jak domowymi sposobami przyrządzić iście książęcy deser. Drugi odcinek programu kulinarnego Kuchni.tv „Kuroniowie rozgryzają” w Wielką Sobotę, 3 kwietnia o 14.35!
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone