Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają
Listopad to ostatni moment aby pomrozić grzybki na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, w między czasie jednak warto przygotować sobie na chłodne, listopadowe popołudnia klarowną zupę grzybową z Międzybrodzkim Makaronem krajanką.
- Składniki:
- Międzybrodzki Makaron krajanka - 250 g
- Wywar kostno-jarzynowy - 2l
- Grzyby suszone - 50g
- Podgrzybek - 350g
- Kurka - 200g
- Cebula - 2 szt.
- olej - 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki
Wykonanie: Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z Międzybrodzkim Makaronem Krajanką oraz natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
SZEF KUCHNI RADZI!
„Grzyby mrożone, po ugotowaniu maja często dziwny posmak ziemi, czy igliwia leśnego. Żeby się go pozbyć, należy po odcedzeniu grzybów, dobrze je wypłukać i dopiero wtedy dodać do zupy, lub zrobić z nich pyszny sos."
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone