Grilluj z Haribo i zasmakuj w nowych przepisach
Wiosna i lato to czas rodzinnych pikników i doskonała okazja do spotkań w gronie znajomych. Na grillu można przyrządzić wiele pysznych i zaskakujących potraw np. prosty na szybki deser - opiekane pianki. Pod wpływem żaru pianki zamieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce.
Już 23 maja br. rusza promocja konsumencka „Grilluj z HARIBO", dla wszystkich którzy lubią kulinarne eksperymenty. Aby wziąć udział w konkursie, należy kupić co najmniej jedno opakowanie pianek Chamallows oraz jedno opakowanie nowych żelko-pianek HARIBO Tagada Pink, zarejestrować się na specjalnej stronie konkursowej i dodać swój oryginalny przepis z zastosowaniem pianek HARIBO - do wygrania grille ogrodowe firmy Weber i zestawy produktów Haribo. Szczegóły promocji dostępne są na stronie www.grillujzHARIBO.pl.
- Grillowane owoce z piankami
Składniki: 1 gruszka, 1 jabłko, kiść winogron ciemnych lub zielonych, 100 g orzechów włoskich, ½ ananasa, 1 łyżka miodu akacjowego, ok. 10 pianek Chamallows Barbecue, aluminiowa tacka na grill
Jabłko, gruszkę i ananasa pokrój w kostkę i poukładaj na tacce. Owoce polej miodem akacjowym, posyp orzechami, a na wierzchu poukładaj pianki Chamallows. Możesz także wykorzystać inne swoje ulubione owoce. Tackę umieść w centrum grilla i przykryj go pokrywą. Po 15 minutach wyjątkowy deser jest gotowy. Możesz podawać go razem z lodami waniliowymi.
- Ciasteczka z owocami leśnymi i piankami
Składniki: 4 jajka, 110 g cukru trzcinowego, 110 g mąki pszennej, 200 gr owoców leśnych: jagód, malin, truskawek, jeżyn, ok. 20 pianek Chamallows Barbecue, kamień do pieczenia pizzy na grillu, papier do pieczenia
Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasteczek możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 10 minut. Po tym czasie ułóż na cieście owoce i pianki Chamallows. Zamknij pokrywę i grilluj jeszcze ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę.
- Piankowy tort lodowy
Składniki: 4 jajka, 110 g cukru trzcinowego, 110 g mąki pszennej, 1l lodów waniliowych, 250 g pianek Chamallows Barbecue, kamień do pieczenia pizzy na grillu, papier do pieczenia
Wymieszaj żółtka z cukrem na białą, puszystą masę i połącz przesianą mąką. Smak ciasta możesz wzbogacić tartą skórką pomarańczową lub kakao. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z przygotowaną masą. Na aluminiowej blasze do pieczenia rozłóż papier i rozsmaruj na nim warstwę ciasta o 1-2 cm grubości. Umieść kamień do pieczenia pizzy w rozgrzanym grillu, a na nim połóż blachę z ciastem. Grill przykryj pokrywką i pozostaw na około 15 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie przełóż na nie zawartość opakowania lodów. Piankami Chamallows pokryj dokładnie całą powierzchnię lodów, a potem wstaw deser na parę godzin do zamrażalnika. Umieść tort w rozgrzanym grillu na kamieniu do pizzy i grilluj pod zamkniętą pokrywą przez ok. 5 min, aż pianki przybiorą złocistą barwę. Podawaj natychmiast.
- Piankowe batoniki ryżowe
Składniki: 50 pianek Chamallows Barbecue, 3 łyżki masła, 12 filiżanek prażonego ryżu, 100 g gorzkiej czekolady, aluminiowa tacka do grilla, łyżeczka oliwy, papier do pieczenia
W gorącej kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj pianki i mieszaj do uzyskania kremowej masy. Piankowo-maślaną masę dokładnie połącz z prażonym ryżem i wyłóż na wysmarowaną oliwą aluminiową tackę. Przykryj i dociśnij kawałkiem papieru do pieczenia, następnie odstaw na godzinę do lodówki. Schłodzony blok pokrój na małe kawałki, które po kolei zanurz w rozpuszczonej czekoladzie. Batoniki najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku.
- Ciasto czekoladowe z piankową glazurą
Składniki: 125 g masła, 225 g cukru, ½ łyżeczki cukru waniliowego, 2 jajka, 85 g gorzkiej czekolady, 1 ½ szklanki maślanki, 175 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
lukier: 175 g pianek Chamallows Barbecue, 1 łyżka mleka, 2 białka, 2 łyżki cukru, 50 g tartej mlecznej czekolady, kamień do pieczenia pizzy na grillu, papier do pieczenia, forma do ciasta
Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy. W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut. W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek. Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.
- Ciasteczka piankowo-czekoladowe
Składniki: 150 g gorzkiej czekolady, 50 g pianek Chamallows Barbecue, 150 g masła, 150 g cukru, 1 jajko, 200 g mąki, 2 łyżki cukru waniliowego, 50 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, papier do pieczenia, kamień do pieczenia na grillu
Za pomocą miksera wymieszaj masło, cukier i jajko, następnie dodaj mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Do tak przygotowanego ciasta dodaj grubo posiekane pianki, czekoladę i orzechy laskowe, a potem wymieszaj delikatnie łyżką. Na papier do pieczenia nakładaj ciasto za pomocą łyżki z zachowaniem dużych odstępów. Ciasteczka piecz na grillu wykorzystując kamień do pieczenia pizzy przez ok. 15 minut w temperaturze 225 stopni. Ciasteczka możesz także piec w domowym piekarniku przez 15 min w temperaturze 180 stopni.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone