Kategorie:
Soki, nektary, syropy | Napoje gazowane | Woda | Kawa | Herbata | Napoje niegazowane | Napoje energetyczne i izotoniczneHerbaty IRVING inspiracją na letnie orzeźwienie
Szukasz oryginalnych pomysłów na orzeźwienie? Myślisz o zdrowej alternatywie dla słodkich napojów zamkniętych w butelce? IRVING przedstawia pomysły na owocowe, pełne słońca mrożone herbaty i koktajle na bazie herbaty, które wyśmienicie smakują i gaszą pragnienie.
Latem przygotujmy jeden z ulubionych napojów Polaków - herbatę - w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty IRVING z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.
Czy wiesz, że: samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach - owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój możemy też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea" zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.
Eksperci kulinarni IRVING przygotowali kilka propozycji zarówno na mrożoną herbatę, jak i koktajle i drinki z wykorzystaniem herbat IRVING.
- MROŻONE HERBATY
- Czerwona mrożona herbata
Składniki:
4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, woda mineralna, truskawki, listki mięty.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.
Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić.
Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną.
Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.
- Tradycyjna ice tea
Składniki:
4-5 saszetek Herbaty Zielonej Cytrynowej Irving, cytryny i limonki, cukier do smaku.
Herbatę zalać 1 litrem gorącej wody o temperaturze 90ºC i parzyć 5 minut.
Dodać plasterki cytryn i limonek, cukier do smaku, wymieszać.
Do szklanek lub dzbanka (odpornych na gorące napoje) wrzucić do pełna kostki lodu i napełnić gorącą herbatą.
Można również wcześniej schłodzić herbatę przed podaniem.
- HERBACIANE KOKTAJLE
- Koktajl z czerwonych owoców na bazie mleka sojowego
Składniki:
4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru: Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, mleko sojowe, lody waniliowe, maliny, truskawki, jeżyny, żurawina - owoce świeże lub mrożone, listki świeżej mięty lub/bazylii.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.
Przelać w woreczki do lodu, zamrozić.
Kostki lodu herbacianego wsypać do blendera, dodać mleko sojowe, łyżkę lodów waniliowych, owoce, świeżą miętę lub bazylię. Wszystko zmiksować.
Podawać w wysokich szklankach.
- Granita brzoskwiniowa
Składniki:
4-5 saszetek Herbaty Czarnej Brzoskwiniowej Irving, puszka brzoskwiń/ świeże brzoskwinie, cukier do smaku, mleko ryżowe, lody waniliowe. Truskawki, brzoskwinie, limonka, winogrona do dekoracji.
Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, można osłodzić. Przelać w woreczki do lodu i zamrozić.
Gotowe kostki lodu herbacianego wsypać do miksera dodać mleko ryżowe, gałkę lodów waniliowych, kilka brzoskwiń z puszki wraz z sokiem. Wszystko zmiksować.
Szklanki do połowy objętości napełnić pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami zalać zmiksowanym napojem.
Ozdobić plasterkiem brzoskwini, owocami.
- Owocowy dzbanek
Składniki:
po 3 saszetki herbat Irving: Czarnej Brzoskwiniowej i Cytrynowy Gaj, pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, arbuz
Herbaty zaparzyć w 0,5 litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić.
Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.
- HERBACIANY DRINK
- Cosmopolitan
Składniki:
Po 2 saszetki herbaty Irving Cytrynowy Gaj i Irving Żurawina, wódka, Cointreau, sok oraz świeże owoce limonki.
Do shakera z lodem wlać wódkę, likier Cointreau (Triple Sec), sok z połowy owocu limonki oraz schłodzony napar z herbaty (można dosłodzić do smaku).
Wszystko wymieszać i przelać do kieliszków.
Dekorować limonką.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone