Szukaj w serwisie

Kategorie:

Soki, nektary, syropy | Napoje gazowane | Woda | Kawa | Herbata | Napoje niegazowane | Napoje energetyczne i izotoniczne

Tutaj jesteś: Napoje / Herbata

Herbaty IRVING inspiracją na letnie orzeźwienie

kategoria: Herbata
Herbaty IRVING inspiracją na letnie orzeźwienie
Herbaty IRVING inspiracją na letnie orzeźwienie [Fot. Irving Tea]

Szukasz oryginalnych pomysłów na orzeźwienie? Myślisz o zdrowej alternatywie dla słodkich napojów zamkniętych w butelce? IRVING przedstawia pomysły na owocowe, pełne słońca mrożone herbaty i koktajle na bazie herbaty, które wyśmienicie smakują i gaszą pragnienie.

Latem przygotujmy jeden z ulubionych napojów Polaków - herbatę - w nowej, mrożonej odsłonie. Pomysłów na jej wykorzystanie jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dodać owoce, kostki lodu czy sok i orzeźwiający napój gotowy. Herbaty IRVING z dodatkiem owoców, soków owocowych i aromatów stanowią doskonała bazę do sporządzania letnich kompozycji pozwalając na eksperymentowanie ze smakami, zapachami i kolorami.

Czy wiesz, że: samodzielnie przygotowana mrożona herbata jest zdrowszą alternatywą dla słodzonych, butelkowanych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych komponentach - owocach, sokach, które sami dodajemy. Przygotowując napój możemy też kontrolować zwartość cukru. Dodatkowo dzięki esencjonalnemu naparowi z liści herbaty, domowa „ice tea" zachowuje wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.

Eksperci kulinarni IRVING przygotowali kilka propozycji zarówno na mrożoną herbatę, jak i koktajle i drinki z wykorzystaniem herbat IRVING.

  • MROŻONE HERBATY
  • zdjecie
    Czerwona ice tea [Fot. Irving Tea]
    Czerwona mrożona herbata

    Składniki:


    4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, woda mineralna, truskawki, listki mięty.

    Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.

    Napar przelać do foremek do lodu, zamrozić.

    Herbaciane kostki lodu wsypać do dzbanka, zalać wodą mineralną.

    Dekorować truskawkami, listkami świeżej mięty.
  • zdjecie
    Tradycyjna ice tea [Fot. Irving Tea]
    Tradycyjna ice tea

    Składniki:

    4-5 saszetek Herbaty Zielonej Cytrynowej Irving, cytryny i limonki, cukier do smaku.

    Herbatę zalać 1 litrem gorącej wody o temperaturze 90ºC i parzyć 5 minut.

    Dodać plasterki cytryn i limonek, cukier do smaku, wymieszać.

    Do szklanek lub dzbanka (odpornych na gorące napoje) wrzucić do pełna kostki lodu i napełnić gorącą herbatą.

    Można również wcześniej schłodzić herbatę przed podaniem.
  • HERBACIANE KOKTAJLE
  • zdjecie
    Koktajl z czerwonych owoców [Fot. Irving Tea]
    Koktajl z czerwonych owoców na bazie mleka sojowego

    Składniki:

    4 saszetki herbaty Irving z kawałkami owoców (do wyboru: Malinowa Polana, Żurawina, Owocowy Las), cukier do smaku, mleko sojowe, lody waniliowe, maliny, truskawki, jeżyny, żurawina - owoce świeże lub mrożone, listki świeżej mięty lub/bazylii.

    Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, dosłodzić do smaku.

    Przelać w woreczki do lodu, zamrozić.

    Kostki lodu herbacianego wsypać do blendera, dodać mleko sojowe, łyżkę lodów waniliowych, owoce, świeżą miętę lub bazylię. Wszystko zmiksować.

    Podawać w wysokich szklankach.
  • zdjecie
    Granita brzoskwiniowa [Fot. Irving Tea]
    Granita brzoskwiniowa

    Składniki:

    4-5 saszetek Herbaty Czarnej Brzoskwiniowej Irving, puszka brzoskwiń/ świeże brzoskwinie, cukier do smaku, mleko ryżowe, lody waniliowe. Truskawki, brzoskwinie, limonka, winogrona do dekoracji.

    Herbatę zaparzyć w 1 litrze wody, można osłodzić. Przelać w woreczki do lodu i zamrozić.

    Gotowe kostki lodu herbacianego wsypać do miksera dodać mleko ryżowe, gałkę lodów waniliowych, kilka brzoskwiń z puszki wraz z sokiem. Wszystko zmiksować.

    Szklanki do połowy objętości napełnić pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami zalać zmiksowanym napojem.

    Ozdobić plasterkiem brzoskwini, owocami.
  • zdjecie
    Owocowy dzbanek [Fot. Irving Tea]
    Owocowy dzbanek

    Składniki:

    po 3 saszetki herbat Irving: Czarnej Brzoskwiniowej i Cytrynowy Gaj, pokrojone w kostkę owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, kiwi, arbuz

    Herbaty zaparzyć w 0,5 litra wody każdą, dosłodzić do smaku, schłodzić.

    Dzbanek wypełnić pokrojonymi w kostkę owocami i kostkami lodu, zalać naparem z herbaty.
  • HERBACIANY DRINK
  • zdjecie
    Cosmopolitan [Fot. Irving Tea]
    Cosmopolitan

    Składniki:

    Po 2 saszetki herbaty Irving Cytrynowy Gaj i Irving Żurawina, wódka, Cointreau, sok oraz świeże owoce limonki.

    Do shakera z lodem wlać wódkę, likier Cointreau (Triple Sec), sok z połowy owocu limonki oraz schłodzony napar z herbaty (można dosłodzić do smaku).

    Wszystko wymieszać i przelać do kieliszków.

    Dekorować limonką.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone