Historia Browaru Witnica
Początki browarnictwa na ziemi lubuskiej sięgają XIV w., kiedy to położona w dolinie Warty maleńka Witnica, a wówczas jeszcze niemiecka wioska Vitz - stała się własnością zakonu cystersów z Mironic. Na mocy posiadanego przywileju braciszkowie gotowali piwo w należących doń włościach.
Wiadomo również, że piwo warzone było w Vitz w połowie następnego stulecia, kiedy wieś była sołectwem lennym niemieckiego kolonicty Feuerherma, a jednym z przywilejów sołtysa było właśnie warzenie piwa. Jako datę założenia obecnego browaru uznaje się rok 1848, kiedy to Ernest Ferdinad Handke wydzierżawił istnejący już browar i gospodę od rodziny Feuerhermów, a następnie - w 1956 r. - przejął je na własność.
Po rozbudowie przedsiębiorstwa w drugiej połowie XIX w. stało się ono jednym z najnowocześniejszych małych browarów w północnej części Niemiec. Funkcjonując pod nazwą Stern Brau, udoskonaliło proces fermentacji i na dobrym jakościowo chmielu zaczęło warzyć piwo - powszechnie znane jako „bawarskie". Na początku następnego stulecia rozpoczęło produkcję znakomitego piwa Sternbrau - jasne pełne i ciemne mocne.
Po II wojnie światowej browar, znacjonalizowany przez państwo polskie, należał początkowo do zakładów piwowarskich w Szczecinie, a następnie w Zielonej Górze, wreszcie do Kombinatu Rolnego w Lubniewicach. W 1992 r. firma odzyskała niezależność i produkowała piwo pod szyldem przedsiębiorstwa państwowego - Zakłady Piwowarskie Witnica, a później jako spółka pracownicza, w 1995 r. została przekształcona w spółkę akcyjną.
Po przekroczeniu progu zakładu leżącego od ponad 160 lat w centrum Witnicy, znajdziemy się w nowoczesnej firmie. Ostatnim zmianom własnościowym towarzyszyła bowiem kuracja odmładzająca. Największy rozwój browaru przypada na lata 1991 - 2002. W tym czasie wybudowano nowy budynek administracyjny, a w jego piwnicy umiejscowiono karczmę „Piwosz". Modernizacji poddano również część produkcyjno-techniczną zakładu. Równocześnie powstała nowa hala rozlewu piwa butelkowego i beczkowego, budynek leżakowni oraz warzelni. Natomiast w trosce o środowisko naturalne zbudowano nowoczesną kotłownię, zasilaną gazem ziemnym, a ścieki browaru podłączono do oczyszczalni miejskiej.
Browar Witnica należy do grupy małych browarów produkujących poniżej 70 000 hl piwa w ciągu roku, dlatego słusznie jest postrzegany jako browar, a nie (jak w przypadku wielu większych browarów) jako fabryka piwa. Biorąc pod uwagę chlubne tradycje piwowarskie na ziemi lubuskiej, aż trudno uwierzyć, że Browar Witnica jest jedynym producentem tego trunku w woj. lubuskim (jeszcze do niedawna piwo warzono w Zielonej Górze, Żarach i Nowej Soli). Naturalnymi konsumentami piwa z Witnicy są mieszkańcy woj. lubuskiego, jednak spółka dostarcza swoje produkty także poza granice województwa, a nawet kraju, m. in. do: Warszawy, Krakowa, Łodzi, Poznania, Jeleniej Góry i Szczecina, a od ponad 10 lat nasze wyroby eksportowane są do USA, Niemiec, Austrii i Szwecji.
Zobacz wizytówkę firmy:
http://www.informatorspozywczy.pl/browar-witnica-s-a-,7,firma.html
Zobacz produkty firmy:
http://www.informatorspozywczy.pl/produkty.html?fraza=Browar+Witnica&idk=&akcja=szukaj
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone