Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseHolenderscy producenci Goudy i Edama świętują
Po siedmiu latach starań Bruksela przyzna im znak pochodzenia geograficznego. Teraz dwa gatunki holenderskiego sera będą chronione unijnym prawem. Theo de Vos wytwarza tradycyjną Gaudę. Ma 100 krów i robi 50 serów dziennie.
Theo de Vos - producent sera - „To jest prawdziwa Gouda, ma tyle tłuszczu i wody ile powinna mieć. Jest płaska i cylindrowa, wysokość i długość ma w określonych proporcjach."
Ale to co cieszy Holendrów, martwi producentów z innych krajów, bo wkrótce marka „Holenderska Gouda" i „Holenderski Edam" będzie zarezerwowana jedynie dla serów produkowanych w tym kraju. A przecież Nowa Zelandia, USA, Niemcy czy Polska są równie dużymi producentami tych serów.
Britta Reimers - eurodeputowana, Niemcy - „Jeśli Holendrzy maja zastrzeżoną nazwę dla Holenderskiej Goudy i Edama to mają przewagę nad innymi producentami, więc wielu boi się, że utraci udziały w rynku."
Niemcy zamierzają skierować sprawę do unijnego sądu i do Światowej Organizacji Handlu.
źródło: Redakcja Rolna TVP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone