Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ze świata

Holenderscy producenci Goudy i Edama świętują

kategoria: Ze świata / Redakcja Rolna TVP

Po siedmiu latach starań Bruksela przyzna im znak pochodzenia geograficznego. Teraz dwa gatunki holenderskiego sera będą chronione unijnym prawem. Theo de Vos wytwarza tradycyjną Gaudę. Ma 100 krów i robi 50 serów dziennie.

Theo de Vos - producent sera - „To jest prawdziwa Gouda, ma tyle tłuszczu i wody ile powinna mieć. Jest płaska i cylindrowa, wysokość i długość ma w określonych proporcjach."

Ale to co cieszy Holendrów, martwi producentów z innych krajów, bo wkrótce marka „Holenderska Gouda" i „Holenderski Edam" będzie zarezerwowana jedynie dla serów produkowanych w tym kraju. A przecież Nowa Zelandia, USA, Niemcy czy Polska są równie dużymi producentami tych serów.

Britta Reimers - eurodeputowana, Niemcy - „Jeśli Holendrzy maja zastrzeżoną nazwę dla Holenderskiej Goudy i Edama to mają przewagę nad innymi producentami, więc wielu boi się, że utraci udziały w rynku."

Niemcy zamierzają skierować sprawę do unijnego sądu i do Światowej Organizacji Handlu.


źródło: Redakcja Rolna TVP

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone