Jakie wino na Wielkanoc?
Jeszcze niedawno rozbieraliśmy choinkę, a już bukiety żonkili, bazi i tulipanów na ulicach sygnalizują nam, że powinniśmy zacząć zastanawiać się, co w tym roku pojawi się na naszym wielkanocnym stole. Niektórzy mają swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażają sobie świąt, inni lubią eksperymentować z nowymi smakami, jednak wszystkie dania z pewnością zyskują, gdy towarzyszy im lampka dobrego wina.
Wino uwydatnia smak potraw, zbawiennie wpływa na nasze trawienie i dodaje elegancji posiłkowi. Ponadto podanie do posiłku lampki odpowiednio dobranego wina z pewnością odbije się korzystnie na atmosferze rodzinnego spotkania i podkreśli wyjątkowość okazji. Jednak chociaż Polacy coraz lepiej orientują się w sztuce łączenia potraw z trunkami, to dopasowanie wina do tradycyjnych dań wielkanocnych może niektórych onieśmielać. Jeśli tak jest w twoim przypadku, skorzystaj z propozycji eksperta profesjonalnego portalu winiarskiego - Winezja.pl.
„Najbardziej uniwersalnym winem, które można podać w każdym momencie, nawet jako aperitif, jest pochodzące z serca Toskanii Castellani Chianti D.O.C.G - radzi Tomasz Kolecki-Majewicz, Mistrz Polski Sommelierów, ekspert portalu Winezja.pl. - Jest to wytrawne, czerwone wino o rubinowoczerwonym kolorze i wyrazistym, owocowym i lekko korzennym smaku z aromatem fiołków i borówek".
Do białych mięs i wędlin ekspert poleca białe wytrawne Tollo Aldiano Trebbiano d'Abruzzo D.O.C., z jednej z najwyżej ocenianych w międzynarodowych konkursach winiarskich winnic z regionu Abruzji. Jest to dobrze zrównoważone wino z nutą aromatu owoców tropikalnych, miodu oraz wanilii. Natomiast smak białych i czerwonych mięs i serów wspaniale uwydatni francuskie wino o pięknej czerwonej barwie i głębokim aromacie dojrzałych owoców, Dourthe Beau Mayne Bordeaux A.O.C. Rouge.
A teraz to, na co wszyscy czekamy, czyli deser. Pellegrino Rubino Dolce Marsala Fine D.O.C. to czerwony, naturalnie słodki, wzmocniony trunek z iście sycylijskim temperamentem. Wysoką zawartość alkoholu łagodzi subtelna słodycz wina. Idealnie komponuje się z czekoladą i wszelkiego rodzaju słodkimi deserami. Można go również podać jako aperitif. Mazurki, makowce i baby uwielbiają tokaje. Węgierski Oremus Tokaji Aszu 3 Puttonyos o barwie złocistego bursztynu z delikatnymi pomarańczowymi refleksami uwodzi bukietem z nutą aromatu brzoskwini, miodu i orzechów. Idealny do deserów i ciast.
„Współczesny trend polega na dopasowaniu smaku wina do danej potrawy. Daje to większą swobodę niż kierowanie się wyłącznie kolorem trunku - stwierdza Tomasz Kolecki-Majewicz. - A ponieważ gusta są różne, to niektórym będą odpowiadać jedne zestawienia, a drugim zupełnie inne. To zupełnie normalne, więc nie bójmy się eksperymentować i tworzyć własnych połączeń. Nie bójmy się zaufać intuicji".
Pamiętajmy również o odpowiednim schłodzeniu wina przed podaniem. Każde wino ma swoją optymalną temperaturę, która uwydatnia jego atuty. Jeszcze odpowiedni kieliszek i sukces gwarantowany!
Wszystkie opisane wina można znaleźć na www.winezja.pl
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone