Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseKiedy rzetelne informacje o sprzedawanej żywności
Czy europejscy konsumenci mogą liczyć na rzetelne informacje o sprzedawanej im żywności? Długo oczekiwane przepisy, które miały określić zasady znakowania produktów prędzej przykryje kurz, niż wejdą w życie. Teraz są pod obstrzałem organizacji konsumenckich.
Komisja Europejska opracowała zasady, które miały zwalczyć plagę nieprawdziwych informacji podawanych konsumentom. Wielu producentów rzetelną wiedzę zamienia na opakowaniach w slogany reklamowe. I tak np. czekolada zachwalana jest jako produkt bogaty w wapń, ale ani słowa nie ma o jej wysokiej zawartości tłuszczu i cukru.
Jednak przepisy przygotowane przez unijnych urzędników nie mają powodzenia. Kilka krajów członkowskich, na czele z Niemcami zagłosowało za ich zamrożeniem. Na propozycje Brukseli kręcą też nosem organizacje konsumenckie. Zwolennicy tradycyjnej żywności argumentują, że definicja napisana przez Komisję jest tak niejasna, że mnóstwo produktów można pod nią podłączyć.
źródło: Redakcja Rolna TVP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone