Koniak Otard w słodkim towarzystwie
Przełamywanie stereotypów leży w naturze francuskiego koniaku Otard. Trunek wyśmienicie smakuje pity w czystej postaci, jak też z owocowymi dodatkami. Jednak miksologia to nie jedyny obszar, gdzie obecny jest koniak Otard. Francuski trunek odnaleźć możemy także w...kuchni.
Wydobyć smak
Marka luksusowego koniaku Otard nie boi się eksperymentować. Obok miksologii, także kulinaria znalazły się w obszarze zainteresowań producentów francuskiego koniaku. Postanowili oni pokazać inne oblicze trunku - jako składnika dań, który wydobywa z nich niepowtarzalny smak. Tym razem marka Otard gra rolę drugoplanową, jednak nie mniej ważną. Kilka kropli tego wykwintnego koniaku, charakteryzującego się subtelnym aromatem, sprawia, że potrawa zmienia swój smak i zamienia się w ucztę dla zmysłów. Twoje dania zachwycą podniebienie za sprawą tego złocistego trunku. Spróbuj jak koniak Otard smakuje w słodkim towarzystwie.
- Kuleczki z koniakiem
- Składniki: 3 jajka, 130 g cukru, 50 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 g masła, 2 łyżki koniaku Otard VSOP, 2 łyżki dżemu morelowego, Mielone migdały, 2 tabliczki czekolady deserowej, 2 łyżki oleju
- Przygotowanie: Jajka ubij i dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na prostokątną formę wyłożoną papierem i piecz ok. 5 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe ciasto pokrusz i dodaj do niego masło, koniak Otard oraz dżem morelowy. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Z masy formuj kuleczki, ułóż je na talerzu i włóż do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj olej, mielone migdały i cały czas mieszaj. Kuleczki zanurz w polewie czekoladowej i włóż ponownie do lodówki na około godzinę. Prosty pomysł na szybki deser i złoty składnik - koniak Otard - pozwolą na pyszną chwilę zapomnienia. Smacznego!
DOSSIER:
Otard VS (Very Special) - to delikatna mieszanka winogron z najlepszych obszarów upraw, charakteryzująca się minimum 3 - letnim starzeniem. Ma delikatny i zrównoważony smak, z wyczuwalnym aromatem kwiatu winogron.
Otard VSOP (Very Superior Old Pale) - to najpopularniejszy z rodziny koniaków z minimum 5 - letnim okresem starzenia, charakteryzuje się złocistą barwą.
W subtelnej nucie smakowej, najintensywniej wyczuwalny jest kwiecisty bukiet, wzbogacony aromatem wanilii, korzeni i tytoniu.
Otard XO (Extra Old) - to grupa najwytworniejszych trunków, których okres starzenia nie może być krótszy niż 7 lat. Cechuje je złożony, doskonale owocowy smak z wyczuwalną kwiatową nutą.
Otard 1795 Extra - zestawiony z rzadkich, starych eaux-de-vie, które dojrzewały w piwnicach "Paradis" w Château de Cognac. Znana jest jego niezwykła długość i subtelność aromatyczna. Oczarowuje nas swym, bogatym bukietem suszonych owoców i wyprawionej skóry z lekką nutą banana. Ma charakterystyczny tylko dla prawdziwie starych koniaków, złoto - rubinowy kolor .
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone