Królowa wiosennych surówek - Kapusta czerwona z jabłkiem Dawtona
Tradycyjny polski obiad nie może zostać podany bez smacznej i zdrowej surówki. Najchętniej wybieramy te z marchewki, selera, pora, ale równie często wykorzystujemy kapustę. Bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w dorodnych główkach sprawia, że drobno poszatkowana kapusta króluje na polskich stołach. Dzięki Kapuście czerwonej z jabłkiem od Dawtony, można szybko przygotować pyszną surówkę, która doskonale podkreśli smak głównego dania.
Czerwona kapusta zawiera wiele minerałów - sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, a także witamin - E, K, B1, B2, B6, C. Niska wartość energetyczna sprawia, że mogą ją jeść bez obawy osoby dbające o nienaganną linię. Walory smakowe wszystkich odmian kapusty doceniali już Rzymianie. W Polsce zdobyła ona popularność dopiero w XVIII wieku, kiedy to na szlacheckich stołach poza wszelkimi mięsami zaczęły królować surówki ze świeżych warzyw. Nie można zapominać, że czerwona kapusta działa odwadniająco oraz obniża ciśnienie krwi.
Długotrwały proces przyrządzania tradycyjnej surówki kapusty zniechęca do zrobienia domowej wersji tego dodatku. Dzięki Kapuście czerwonej z jabłkiem firmy Dawtona, możemy cieszyć się naturalnym smakiem czerwonej kapusty bez kłopotliwych przygotowań. Można ją dowolnie doprawić. Tradycyjny przepis nakazuje dodać szczyptę cukru, skropić odrobiną soku z cytryny i oliwą z oliwek, na końcu doprawić solą i pieprzem według upodobań smakowych. Pikantniejsza sałatka wymaga przyprawienia łyżeczką musztardy, solą, pieprzem i dodania prażonego słonecznika oraz marchewki startej na tarce o grubych oczkach. Kapustę z jabłkiem od Dawtony warto mieć zawsze w domowej spiżarni, by szybko przygotować dodatek do obiadu. Duży słoik wystarczy na przygotowanie surówki dla kilku osób. Można ją podać do każdego mięsnego, głównego dania, bądź jako samodzielną sałatkę, np. z dodatkiem pokruszonych orzechów włoskich, selera, pora i sosu majonezowo - jogurtowego. Dodatkowo, intensywny burgund czerwonej kapusty stanowi na talerzy doskonałą dekorację.
Witaminy i minerały zawarte w surowych warzywach decydują o ich stałym miejscu wśród składników dobrze zbilansowanej diety. Świeże warzywa najchętniej jadamy w surówkach podawanych do drugiego dania. Kapusta czerwona z jabłkiem od firmy Dawtona pozwala przygotować smaczną i zdrową surówkę, która będzie idealnym uzupełnieniem wołowej pieczeni, drobiowych kotletów czy wieprzowych roladek.
- Kapusta czerwona z jabłkiem
- Skład: kapusta czerwona (53 %), woda, jabłko, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy
- Wartości odżywcze [w 100 g]: wartość energetyczna - 54 kcal; białko - 1,2 g; węglowodany - 10,1 g; cukry - 7,3; tłuszcz - 0,4 g; kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1; błonnik - 2,7g; sód - 0,42 g
- Masa netto [g]: 680 g
- Masa netto po odsączeniu [g]: 400 g
- Cena [zł]: 2,30
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone