Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseKropla wiedzy, bez lania wody
Poeci mówią o niej symbol życia, a chemicy po prostu... H2O. Jest bezbarwna i bezwonna, słona lub słodka. Choć często zmienia swoją formę, to na ogół występuje jako ciecz. Każdy ją zna, ale nikt nie wie o niej wszystkiego. Z okazji przypadającego na 1 kwietnia Prima Aprilis Michał Zys, Dyrektor ds. Produkcji i Jakości w Nestlé Waters Polska S.A. Oddział Dar Natury pomaga obalić mity o wodzie.
Mit 1: Woda filtrowana z kranu jest tak samo dobra, jak źródlana czy mineralna
Woda filtrowana z kranu nigdy nie będzie tak dobra, jak woda butelkowana źródlana lub mineralna. Filtry pomagają usunąć z cieczy tylko zanieczyszczenia mechaniczne, co nie wpływa w żaden sposób na zwiększenie w wodzie ilości minerałów. Z tego względu wody źródlane i mineralne są bardziej korzystne dla zdrowia. Są też bezpieczniejsze pod kątem mikrobiologicznym.
Mit 2: Woda w dużych butlach jest gorszej jakości
Woda w butlach 5-galonowych nie różni się jakościowo od tych w małych opakowaniach. Spełnia te same wymagania prawne oraz jakościowe. Pod względem smaku również nie odbiega od butelkowanej. Woda w dużych formatach jest również lepszym rozwiązaniem z ekologicznego punktu widzenia, gdyż pijąc ją, produkujemy mniej plastikowych odpadów.
Mit 3: Woda w dużych butlach szybciej się psuje, bo "dłużej stoi"
Woda mineralna czy źródlana nie psuje się od „stania". Czas, w którym należy wypić otwartą wodę wyznacza data przydatności do spożycia umieszczona na opakowaniu przez producenta. Dotyczy to zarówno wód w małych, jak i dużych opakowaniach.
Mit 4: Woda dostępna w dużych baniakach pochodzi z kranu
Woda w butlach (np. 5-galonowych) jest klasyfikowana jako woda źródlana lub mineralna, którą wydobyto z bezpiecznych źródeł zaklasyfikowanych jako ujęcia wód mineralnych lub źródlanych. Najczęściej źródłami są studnie głębinowe, które zapewniają wodę najlepszej jakości. Wydobyta woda uzdatniana jest do picia np. poprzez filtrację piaskową w celu usunięcia żelaza i/lub manganu. Następnie rozlewa się ją do butli w higienicznym procesie produkcyjnym.
Mit 5: Woda mineralna trzymana w cieple traci swoje wartości
Intensywne słońce czy mróz nie spowodują, że woda butelkowana stanie się mniej wartościowa. Jej przegrzanie czy zamrożenie może jednak spowodować wytrącenie się osadu mineralnego, co wygląda nieestetyczne. Czasami po dłuższym wystawieniu wody na działanie promieni słonecznych mogą zakwitnąć w niej glony. Wówczas nie nadaje się już oczywiście do spożycia. Warto zatem zadbać o odpowiednią temperaturę przechowywania wody.
Mit 6: Im więcej minerałów, tym zdrowiej
Picie wód wysokozmineralizowanych jest dla niektórych konsumentów niewskazane z powodu wysokiego stężenia poszczególnych substancji, które w nadmiarze mogą być szkodliwe. Kumulując się w wątrobie lub nerkach, mogą sprzyjać rozwojowi chorób. Na przykład zbyt wysoki poziom sodu bywa przyczyną nadciśnienia tętniczego i uszkodzenia nerek. Jeśli więc chcemy pić wody wysokozmineralizowane, należy nie tylko sprawdzić ich skład, ale też rozważyć, jaki wpływ na nasze zdrowie będą miały zawarte w nich składniki.
Prima Aprilis to czas, gdy żarty są dozwolone i usprawiedliwione - o ile nie dotyczą picia wody. Woda to w końcu zdrowie, a z nim nie ma przelewek. Warto więc umieć odróżniać mity od prawdy, aby nie dać się nikomu „nabić w butelkę". Pamiętajmy zatem, że woda doskonale wpływa na organizm. Dzięki niej skóra staje się jędrniejsza, rzadziej odczuwamy zmęczenie, a nasze ciało pozbawiamy wszelkich toksyn. Jednak nie każda woda pomaga w taki sam sposób. Znaczenie ma tu jej jakość. Należy więc pilnować, aby to, co pijemy pochodziło z zaufanego źródła i od dobrego producenta.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone