Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Kulinarna podróż z ziemniakiem w roli głównej

kategoria: Ciekawostki

Ziemniak to warzywo znane i lubiane w wielu krajach świata. Tanie, pożywne, a do tego świetnie łączy się z innymi produktami. Z ziemniaków wytwarza się też alkohol (np. destylaty). Poznaj trzy zastosowania ziemniaka o których wcześniej mogłeś/aś nie słyszeć. Zapraszamy do lektury.

Hiszpańska placek ziemniaczany

Pierwsze skojarzenie, które przychodzi nam do głowy gdy słyszymy słowo tortilla, to często meksykański placek, który wytwarzany jest z mąki kukurydzianej, a podaje się go z takimi dodatkami jak mięso czy warzywa. Jednak zdecydowanie bliższa geograficznie jest nam tortilla española  czyli po prostu bardziej rozbudowana wersja klasycznego omleta na bazie jajek. Jest to przysmak z którym zetkniemy się właściwie w każdym zakątku Półwyspu Iberyjskiego. Jak Hiszpania długa i szeroka nie znajdziemy chyba baru tapas w którym zabrakłoby hiszpańskiego omleta, znanego również pod nazwą tortilla de patatas. Podobnie zresztą jak w hiszpańskich domach - mówi się, że każda hiszpańska mama ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie tego prostego i niezwykle smacznego dania. Jak nietrudno odgadnąć, jednym z podstawowych składników hiszpańskiej tortilli są oczywiście ziemniaki, a ponadto jajka, oliwa z oliwek, sól i pieprz. 

Kanadyjski specjał na każdą pogodę 

Po wędrówce na Półwysep Iberyjski przenieśmy się na chwilę za ocean, a dokładniej do kanadyjskiej prowincji Quebec, w której narodził się przepis na inne proste i niebywale smaczne danie z wykorzystaniem ziemniaków. Mowa o poutine, czyli kanadyjskiej wariacji na temat frytek. Danie to można z całą pewnością zaliczyć do tzw. comfort food, czyli jedzenia, które w kilka chwil poprawi nastrój. Ale czym właściwie jest ta kanadyjska potrawa narodowa? Jak już wspomniano, są to po prostu frytki, które łączy się z aromatycznym sosem pieczeniowym oraz charakterystycznym serem, który powstaje między innymi przy wytwarzaniu sera typu cheddar. Ciekawostką może być też fakt, że jednym z ważniejszych składników poutine jest...piwo! Zdecydowanie warto wypróbować przepis na to oryginalne i sycące danie w domu. 

Ziemniaczany alkohol z długą tradycją

Skoro już o alkoholu mowa, warto zwrócić uwagę na trunki, których podstawowym składnikiem jest właśnie ziemniak. Należą do nich choćby mocne, staropolskie destylaty znane pod nazwą okovity. Alkohol ten uznawany jest za dużo szlachetniejszy i bardziej elegancki od popularnej wódki, dlatego bardzo często wybierany jest przez koneserów mocniejszych trunków, którzy cenią sobie niebanalne doznania smakowe. Tradycyjnie okovity wytwarzane były właśnie z ziemniaków, jednak współcześnie na rynku dostępne są odmiany tego alkoholu wytwarzane ze zbóż, owoców, a nawet niezwykle oryginalne w smaku destylaty produkowane na bazie piwa rzemieślniczego. Jednym słowem: nie lada gratka dla miłośników niebanalnych doznań smakowych. Czas zatem wypróbować przepis na hiszpański omlet z ziemniaków lub kanadyjskie frytki, a dla dobrego trawienia zakończyć posiłek kieliszeczkiem tradycyjnej, ziemniaczanej okovity. Duży wybór destylatów wysokiej jakości dostępny jest między innymi w sklepie internetowym Browaru Tenczynek. 


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone