Na wiosnę spotkajmy się przy likierze
Likier owocowy to idealny trunek na wieczorne spotkanie ze znajomymi lub niedzielny obiad w gronie rodziny. Sam smakuje wyśmienicie, ale może także stanowić składnik wyszukanych drinków albo dodatek do deseru.
Po długiej, mroźnej zimie wreszcie nadeszła upragniona wiosna. Piękna, słoneczna pogoda sprzyja nie tylko budzącej się do życia przyrodzie, ale i naszemu samopoczuciu. Powoli budzimy się z zimowego snu i nabieramy ochoty na częstsze spotkania w gronie przyjaciół. Zapraszając gości na wieczorne plotki należy koniecznie zadbać o oryginalne trunki, które umilą atmosferę spotkania. Z wiosennym klimatem idealnie współgrają likiery owocowe i przyrządzone na ich bazie delikatne drinki, które przypadną do gustu szczególnie kobietom. Wybór likierów owocowych jest bardzo duży. Na przykład w warszawskim sklepie Vom Fass (w Centrum Handlowym Blue City) na klientów czeka ponad 20 gatunków, w tym m.in. likier gruszkowy Williams, likier brzoskwiniowy Vineyard Peach, likier z gorzkich pomarańczy Blue Curacao, czy likier z marzanki wonnej Waldmeister.
Likier Blue Curacao (20% vol.) wytwarzany jest na bazie aromatycznych skórek gorzkich pomarańczy. Trunek swoją nazwę zawdzięcza wyspie Curacao położonej u wybrzeży Wenezueli oraz intensywnej, niebieskiej barwie. Likier umiejętnie łączy w sobie nutkę cytrusowego smaku oraz lekką cierpkość, która równoważona jest odrobiną słodyczy. Dzięki unikalnemu zabarwieniu jest niezbędnym składnikiem wielu drinków. Blue Curacao ze sklepu Vom Fass bardzo dobrze komponuje się z wódką, sokiem pomarańczowym i cytrynowym (drink Springtime Cooler). Likier może być również łączony z sokiem ananasowym tworząc bardzo lekką i orzeźwiającą kombinację, która schłodzona idealnie sprawdzi się podczas wiosennych spotkań ze znajomymi.W przeciwieństwie do Blue Curacao, które wymaga towarzystwa innych składników, likieru gruszkowego Williams (25% vol.) nie należy mieszać z innymi alkoholami, czy sokami. Ten specjał wytwarzany jest wyłącznie w prowincji Tyrol Południowy i cechuje go niepowtarzalny aromat świeżych gruszek. Najlepiej smakuje lekko schłodzony podany w długim, wąskim kieliszku, a jego delikatny słodki posmak na długo pozostaje na podniebieniu. Likier Williams, dostępny jedynie w sklepach Vom Fass, stanowi również ciekawy dodatek do lodów waniliowych i śmietankowych.
Królem upalnych, letnich wieczorów w tym sezonie będzie drink Summer Night, który łączy włoskie wino musujące Prosecco z brzoskwiniowym likierem Vineyard Peach (do nabycia w warszawskim sklepie Vom Fass). Drink przypadnie do gustu wszystkim miłośników owocowych i orzeźwiających kompozycji. Innym, ciekawym pomysłem na wykorzystanie walorów smakowych i zapachowych likieru Vineyard Peach jest poncz na bazie mrożonej herbaty, czerwonego wina i owoców sezonowych. Likier doskonale smakuje też podany na kilku kostkach lodu.Waldmeister Liquer (15% vol.) to słodki likier produkowany z wykorzystaniem marzanki wonnej. Roślina ta występuje na obszarach o umiarkowanym klimacie w Europie i Azji. Tradycja wytwarzania z marzanki likieru (tzw. napoju majowego) wywodzi się z Niemiec i liczy ponad 1200 lat. W okolicach Berlina sok z marzanki wonnej stanowi naturalny dodatek do piwa pszenicznego Berliner Weisse. Wielbiciele smaku i zapachu marzanki wonnej mają bardzo szeroki wachlarz możliwości. Likier Waldmeister świetnie smakuje z szampanem, białym winem, cydrem, sokiem jabłkowym lub jako delikatny dodatek do ponczu.
Likiery Blue Curacao, Williams, Vineyard Peach oraz Waldmesiter można kupić wyłącznie w warszawskim salonie Vom Fass (Centrum Handlowe Blue City). Więcej informacji na temat oferty sklepu Vom Fass znaleźć można na stronie internetowej www.vom-fass.pl .Przepisy na wiosenne drinki z Vom Fass:
- Springtime Cooler
- 2-3 kostki lodu
40 ml wódki
20 ml likieru Blue Curacao ze sklepu Vom Fass
60 ml soku pomarańczowego
30 ml soku z cytyny
- Summer Night
- 3-4 kostki lodu
100 ml wina musujące Prosecco
50 ml likieru Vineyard Peach ze sklepu Vom Fass
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone