Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseObowiązkowe przyprawy w kuchni - kreuj ciekawe smaki bez żadnych ograniczeń!
Powiedz „nie” sztucznym mieszankom i sięgnij po prawdziwe zioła i przyprawy, dzięki którym stworzysz wyjątkowe dania, uwodzące ciekawym aromatem. Jeżeli organizujesz swoją kuchnię lub zamierzasz stać się mistrzem kulinarnych dań, koniecznie zaopatrz się w niezbędne dodatki. Co musisz mieć pod ręką?
Nawet jeśli gotujesz tylko w weekendy, uczyń z tego zadania przyjemność i postaw na wyjątkowe przyprawy, które pozwolą Ci stać się prawdziwym alchemikiem kuchni. W wyposażeniu stanowiska do przyrządzania potraw powinieneś mieć nie tylko sól i pieprz, ale także inne rodzaje dodatków, ziół i czystych mieszanek. Profesjonalny sklep z przyprawami pomoże Ci wybrać te niezbędne, ale też zainspiruje nowymi odkryciami.
Sole, które leczą
Bez tego dodatku nie ma dobrego dania. Wystarczy tylko szczypta, by sos czy pieczone mięso uwodziły pełnią smaku. Sól jednak soli nierówna, dlatego do przyrządzania potraw używaj odmian himalajskich, które wyróżnia lekko różowy kolor i duża zawartość wielu cennych minerałów. W gotowaniu sprawdzi się także sól morska, która ma postać białych kryształków i jest bogata w naturalny jod. Nie nadużywaj białego proszku, który jest zwykłym chlorkiem sodu, a jeśli szukasz zamiennika soli, sięgaj po lekko słone zioła – lubczyk, estragon i tymianek.
Z pieprzem i papryką poproszę
Mocnym smakiem wyróżnia się klasyczny pieprz czarny, ale jeśli wolisz delikatniejszą wersję kup jego białą odmianę – będzie idealna do zup i sosów. Dla przyrządzania ostrych dań, koniecznie zaopatrz się w pieprz Cayenne – dodasz wyrazistości owocom morza lub potrawom z gotowanymi jajkami. Każda gospodyni domowa nie wyobraża sobie kuchennej szafki bez czerwonej papryki – to przyprawa niezbędna, która może subtelnie podkręcić danie lub wyostrzyć jego smak. Wszystko zależy od tego, jaką odmianę wybierzesz. Tradycyjna ma lekko słodkawy posmak, piękny kolor i delikatny aromat. Do dań hiszpańskich i chińszczyzny koniecznie zastosuj ostrą chili, a gdy organizujesz kolację w stylu meksykańskim do potraw nie wahaj się dodać ostrej, ale lekko kwaśnej papryki jalapeno.
Wyrazisty smak
Mieszanka ziół prowansalskich, bazylia czy oregano są niezbędne w Twojej kuchni, jeśli lubisz włoskie dania – pizzę, spaghetti oraz świeże sałatki z pomidorami i mozzarellą. Do gotowanych mięs i gulaszu przyda się tymianek, który doda im aromatu i poprawi trawienie. Rozmaryn z kolei wyostrzy potrawy z kurczaka, podobnie jak estragon, który stosuje się także do dziczyzny oraz dań z użyciem nabiału.
Obowiązkowe zioła
Szałwia – ma wyrazistą nutę, która pasuje do tłustych mięs, ale wykazuje również działanie odkażające i przeciwbólowe. Lubczyk to nie tylko obowiązkowy składnik rosołu, ale doskonałe ziele, które łagodzi dolegliwości żołądkowe i podobno jest afrodyzjakiem. Pietruszka jest bogata w witaminę C i ma właściwości odkażające, ponadto nadaje smak wywarom, rybom i owocom morza, choć popularna jest także w sałatkach. Na wzdęcia dobry będzie koper, który jest wykorzystywany w kuchni do marynowania ogórków i kapusty oraz dodawany do gotowanych ziemniaków. W kuchni nie może zabraknąć także czosnku, kminu oraz angielskiego ziela i liści laurowych.
Trochę egzotyki też nie zaszkodzi, dlatego warto zaopatrzyć się w cenną kurkumę, kardamon czy cytrynową trawę. Wszystkie przyprawy i dodatki wykorzystuj, by tworzyć i kreować ciekawe smaki. Ich obecność w kuchni nie tylko podkreśla istotę dobrze doprawionych dań, ale także dbałość o własne zdrowie.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone