Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Patelnia grillowa - alternatywa dla tradycyjnego grilla?

kategoria: Ciekawostki

Patelnia grillowa jest niezbędnym elementem wyposażenia kuchni należącej do miłośnika grillowania. Dzięki niej można przygotowywać różnorodne potrawy takie jak mięso, ryby czy warzywa, ciesząc się smakiem, który przywodzi na myśl wakacje. Ten sposób obróbki termicznej spotyka się z bardzo dużą sympatią – ze względu na sentyment do lata, jak i wyjątkową strukturę oraz smak dań.

 

Zastosowanie patelni grillowej w kuchni

Patelnia grillowa to niezwykle przydatne i funkcjonalne urządzenie, które pozwala na przygotowanie wielu różnych potraw bez użycia tłuszczu. Patelnie tego typu są doskonałe do grillowania warzyw, mięs, ryb, serów, a także do przygotowywania potraw japońskich. Znajdą zatem szereg zastosowań w każdej kuchni. Lecz czy są w stanie zastąpić tradycyjne grille rozkładane latem na tarasie?

 

Jedną z głównych zalet patelni grillowej jest to, że pozwala na przygotowanie potraw bez potrzeby używania tłuszczu. Dzięki temu jedzenie jest zdrowsze i bardziej dietetyczne. Ponadto patelnie są także łatwe w utrzymaniu czystości, ponieważ tłuszcz i resztki jedzenia nie przywierają do powierzchni, więc można ją bez trudu umyć – ręcznie lub w zmywarce.

 

Inną zaletą patelni grillowej jest to, że pozwala na przygotowanie potraw na różne sposoby. Można grillować, smażyć, dusić, a nawet gotować na parze – trudno osiągnąć to na klasycznym grillu. Patelnie są zatem bardzo uniwersalne, gotowe do całorocznego użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych i indukcyjnych.

 

Patelnia grillowa a tradycyjny grill

Jednak wiele osób twierdzi, że dania, choć smaczne, nie są takie same jak te, przygotowywane „pod chmurką”. Charakterystyczny zapach dymu, do tego zieleń otoczenia, śpiew ptaków, ciepłe promienie słońca… przy delektowaniu się posiłkiem ważne jest też to, w jakim otoczeniu go spożywamy. Smak barbecue jest nie do podrobienia i trudno odtworzyć go na patelni grillowej, w kuchni. Niemniej jednak im więcej razy będziemy z niej korzystać, tym lepsze dania będziemy smażyć. Po około 3 miesiącach regularnego użytkowania wyrobi się na tyle, że zaoferuje Ci wybitne dania. Do tego czasu specjaliści radzą unikać obróbki potraw marynowanych w miodzie, syropie klonowym, gruboziarnistych przyprawach i jogurcie.

 

Czy inwestować w patelnię grillową?

 

Bezsprzecznie warto posiadać w domu patelnię grillową i korzystać z niej w czasie, gdy odpalenie tradycyjnego grilla nie jest możliwe.

Patelnie grillowe są bardzo estetyczne i mogą być ładnym dodatkiem do każdej kuchni. Są dostępne w różnych rozmiarach, kształtach i kolorach, co pozwala na dopasowanie ich do indywidualnych preferencji gotowania. Przydadzą się zarówno do grillowania, jak i obróbki dań – z kuchni całego świata – różnymi metodami. Są inwestycją na lata!

 


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone