Szukaj w serwisie

Kategorie:

Desery | Dania główne | Sałatki | Napoje | Zupy

Tutaj jesteś: Przepisy / Dania główne

Pierś z kurczaka na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym

kategoria: Dania główne

Konrad Birek, dyplomowany szef kuchni, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca przepis na danie z kurczaka: Pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia podana na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym

  • Składniki dla 4 osób:
  • 4 piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 4 gałązki szałwii
  • 4 małe ząbki czosnku
  • 4 płaskie łyżki masła
  • Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 400g obranej marchewki
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 100ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • 200ml zredukowanego z czerwonym winem oraz ziarnami wanilii wywaru mięsnego
  • 400g blanszowanych, ulubionych warzyw przed wydaniem glazurowanych na maśle z ziołami

Sposób przygotowania: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi Kurczaka Zagrodowego wkładamy pojedynczo do foliowej torebki razem z gałązką szałwii, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 45 minut do kąpieli wodnej (62°C). Marchewkę kroimy na plastry i obsmażamy na oleju razem z cebulą. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miękką marchew miksujemy, przecieramy przez sito, łączymy z masłem i doprawiamy do smaku. Ciepłe piersi Kurczaka Zagrodowego wyjmujemy z torebki i obsmażamy na złoty kolor, doprawiając w trakcie do smaku. Następnie kroimy w plastry, układamy na ciepłym puree z marchwi i podajemy z glazurowanymi warzywami oraz aromatycznym sosem z wanilią.


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone