Pierś z kurczaka na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym
Konrad Birek, dyplomowany szef kuchni, Kulinarny Ambasador Marki Zagrodowy, poleca przepis na danie z kurczaka: Pierś z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia podana na karmelizowanym puree z marchewki i lawendy z glazurowanymi warzywami i sosem waniliowym
- Składniki dla 4 osób:
- 4 piersi Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
- 4 gałązki szałwii
- 4 małe ząbki czosnku
- 4 płaskie łyżki masła
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 400g obranej marchewki
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 100ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku
- 200ml zredukowanego z czerwonym winem oraz ziarnami wanilii wywaru mięsnego
- 400g blanszowanych, ulubionych warzyw przed wydaniem glazurowanych na maśle z ziołami
Sposób przygotowania: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem piersi Kurczaka Zagrodowego wkładamy pojedynczo do foliowej torebki razem z gałązką szałwii, ząbkiem czosnku oraz łyżką masła, szczelnie zamykamy i wkładamy na 45 minut do kąpieli wodnej (62°C). Marchewkę kroimy na plastry i obsmażamy na oleju razem z cebulą. Następnie podlewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Miękką marchew miksujemy, przecieramy przez sito, łączymy z masłem i doprawiamy do smaku. Ciepłe piersi Kurczaka Zagrodowego wyjmujemy z torebki i obsmażamy na złoty kolor, doprawiając w trakcie do smaku. Następnie kroimy w plastry, układamy na ciepłym puree z marchwi i podajemy z glazurowanymi warzywami oraz aromatycznym sosem z wanilią.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone