Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinansePomysł na obiad dla mięsożerców
Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez zjedzenia kanapki z szynką na kolację, czy schabowego na obiad, jeśli postawa wegetarian jest dla Ciebie nieodgadnioną zagadką; jeśli słysząc słowo "kurczak" w Twojej głowie powstaje obraz soczystego kotleta, to zapewne jesteś mięsożercą.
I nie ma w tym nic dziwnego, bo człowiek stworzony jest do przyjmowania pokarmu mięsnego: dowodem na to są choćby ludzkie kły, którymi w wersji zwierzęcej poszczycić się mogą takie drapieżniki, jak puma czy tygrys. Także nasz organizm skonstruowany jest w taki sposób, aby przyswajać i przetwarzać białko zwierzęce, które zawiera aminokwasy, witaminy grupy B, niewystępującą w pokarmach roślinnych witaminę B12, witaminy A i D, związki mineralne zawierające biopierwiastki, tłuszcze nasycone i nienasycone, enzymy i wiele innych składników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wegetarianie zastępują białko zwierzęce białkiem roślinnym, trzeba mieć jednak świadomość, że kotlet sojowy nigdy nie zastąpi zdrowo przyrządzonej piersi z indyka, szczególnie w okresie dorastania. Nie mówiąc już o wybornym smaku przygotowanego mięsa w postaci soczystego udka z kurczaka, chrupiących skrzydełek, czy najlepszego pod słońcem polskiego schabowego. Mimo wszystko te przepyszne, popularne dania mogą się szybko znudzić, jeśli nie będziemy przeplatać ich ciekawymi urozmaiceniami. Trzeba też pamiętać, że każdemu mięsnemu daniu towarzyszyć musi dodatek warzywny, gdyż białko zwierzęce powinno być zrównoważone białkiem roślinnym, również koniecznym do prawidłowego rozwoju.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone