Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseProgram Doceń polskie pod patronatem ministra
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Stanisław Kalemba, objął honorowym patronatem kolejną, trzecią już, edycję Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie". Resort wspiera to przedsięwzięcie od samego początku jego funkcjonowania - honorowym patronem poprzednich dwóch odsłon programu był Marek Sawicki.
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie" jest realizowany od 2011 roku. Inicjatywa ma na celu promowanie artykułów spożywczych wyróżniających się wysoką jakością i polskim pochodzeniem. O godło programu mogą ubiegać się wyłącznie produkty związane z naszym krajem (wytwarzane wg tradycyjnej receptury, czy przygotowane z polskich składników).
Podejmowane w ramach programu działania promocyjne to (zwłaszcza dla małych lokalnych firm) realna szansa zaistnienia na szerszym rynku i dotarcia do nowych grup odbiorców. Uwagę na ten aspekt zwrócił także Stanisław Kalemba w liście adresowanym do organizatorów programu „Doceń polskie". - Realizowane działania promocyjne, budujące określony wizerunek polskich producentów wytwarzających żywność wysokiej jakości są niewątpliwie bardzo istotnym elementem tworzenia wielkości sprzedaży - napisał minister. - Jestem przekonany, że uczestnictwo w programie „Doceń polskie" przyniesie wiele korzyści producentom i przyczyni się do promocji produktów wysokiej jakości - dodał Stanisław Kalemba.
Warto przypomnieć, że poprzednie dwie edycje programu realizowane były pod honorowym patronatem ministra Marka Sawickiego. - Decyzja ministra Stanisława Kalemby o objęciu patronatem honorowym tegorocznej odsłony programu bardzo nas cieszy. To kolejny dowód na to, że nasze działania idą w dobrym kierunku i, bez względu na zmianę na stanowisku ministra, resort nadal wspiera naszą inicjatywę - mówi Marek Bielski, organizator programu.
W ramach przedsięwzięcia zorganizowano dotychczas sześć audytów, podczas których Loża Ekspertów decydowała o przyznaniu certyfikatów „Doceń polskie". Lożę tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością i żywieniem. Przewodniczącym pięcioosobowego grona jest Mirek Drewniak z Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Eksperci oceniając artykuły spożywcze biorą pod uwagę trzy czynniki - smak i wygląd wyrobu oraz stosunek jego jakości do ceny. Loża ma do dyspozycji dziesięciopunktową skalę ocen. Wyroby, które zdobędą wysokie noty otrzymują certyfikat „Doceń polskie", zaś artykuły z maksymalną liczbą punktów zostają dodatkowo uhonorowane tytułem TOP PRODUKT.
Do tej pory godłem programu wyróżniono blisko 400 produktów, w tym wyroby marek własnych. Kolejną okazją do zdobycia prestiżowego certyfikatu będzie siódma certyfikacja, która odbędzie się 23 stycznia.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone