Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinansePrzed Wielkanocą zwróćmy uwagę na jakość produktów
Mazowiecka Inspekcja Handlowa przestrzega, by przed Wielkanocą szczególnie zwracać uwagę na jakość kupowanych produktów i dla własnego bezpieczeństwa nie kupować wyrobów, które nie spełniają standardów.
Szef mazowieckiej Inspekcji Handlowej Grzegorz Wrzosek podczas piątkowej konferencji prasowej w Warszawie radził konsumentom, by przed wielkanocnymi zakupami sprawdzali termin przydatności do spożycia, bo produkty oferowane w świątecznej promocji często mają krótkie terminy ważności. Wrzosek przypomina, że praktyką handlowców jest to, że towary z krótką datą ważności ustawiają zawsze bliżej klienta.
Według inspekcji lepiej wybrać ten sam towar sprzedawany luzem niż w zbiorczym opakowaniu - np. pomarańcze. Wtedy klient sam wybiera konkretne owoce, a w paczce może być towar o niejednorodnej jakości.
Prawo do reklamacji przysługuje klientowi do trzech dni od zakupu produktu luzem i trzy dni od otwarcia opakowania. Reklamacja nie przysługuje, jeśli w tym czasie minął termin przydatności do spożycia - podkreśla Wrzosek.
Inspektorzy przypominali, że najbardziej popularny podczas tych świąt produkt - jajka - mają swoje oznaczenia. Na opakowaniu umieszcza się m.in. informację o wielkości jaj od S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże. Na skorupce pierwsza cyfra kodu oznacza sposób chowu kur - 0 to ekologiczny, 1 - z wolnym wybiegiem, 2 - ściółkowy i 3 - w klatkach.
Zastępca szefa inspekcji handlowej na Mazowszu Joanna Jankowska przypominała, że nie na wszystkich jajach muszą być oznaczenia kodowe. - Hodowca, który ma do 50 kur, może sprzedawać jaja bez takiego oznaczenia, ale tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów - wyjaśniła.
Jaja powinny być oznaczone do 10 dni od ich zniesienia przez kurę, a w przypadku oznaczenia "ekstra świeże" - do 4 dni od zniesienia. Przydatność do spożycia ustalono na 28 dni od zniesienia - podała Jankowska.
Inspekcja przypomina, że zarówno informacja na produkcie, że "najlepiej spożyć przed", jak i "należy spożyć do" oznaczają, że po podanej dacie nie mogą być sprzedawane. - Takie produkty nie mogą być sprzedawane nawet po obniżonej cenie. Gdy wykryjemy taki towar podczas kontroli, nakładamy karę na handlującą nim firmę i nakazujemy usunięcie go - podkreśliła Jankowska.
Wybierając pieczywo należy zwrócić uwagę na datę minimalnej trwałości. Przy pieczywie produkowanym z ciasta głęboko mrożonego, producent powinien umieścić taką informację - przypomina IH.
źródło: PAP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone