Szukaj w serwisie

Kategorie:

Nabiał i jajka | Mięso i wędliny | Owoce, warzywa | Słodycze, przekąski | Dania gotowe | Mrożonki | Lody | Oleje, oliwy i tłuszcze | Zioła i przyprawy | Pieczywo i ciasta | Ryby i owoce morza | Produkty sypkie | Miód i przetwory | Bakalie | Wegetariańskie

Sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek

kategoria: Ryby i owoce morza
Sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek
„Życie jest jak puszka sardynek - wszyscy szukają klucza” tak zwykł mawiać Alan Bennett brytyjski aktor i pisarz. Słowa te zmieniają swoje znaczenie w przypadku Sardynek w oliwie z oliwek marki King Oscar, których opakowanie wyposażone zostało w wygodny w użyciu kluczyk ułatwiający otwieranie. [Fot. King Oscar Sp. z o.o.]

Dobrej jakości sardynki, oprócz bogactwa składników odżywczych, kryją w sobie tajemnicę, odnoszącą się do sposobu ich połowu, wytwarzania oraz podania. Sekretem tym, z miłośnikami ryb w naszym kraju, zapragnęła podzielić się firma King Oscar.

Producent żywności pochodzącej z morza wprowadził bowiem na polski rynek Sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek, które ze względu na niepowtarzalny smak i właściwości prozdrowotne zyskały uznanie wśród konsumentów na całym świecie.

Królewska jakość

Historia sardynek marki King Oscar sięga 1902 roku. Panujący wówczas w Norwegii i Szwecji, król Oscar II udzielił specjalnego pozwolenia na umieszczenie swojego wizerunku na unikatowych norweskich sardynkach. Ponad 100 letnia tradycja, związana ze sposobem wytwarzania, wpłynęła na jakość produktu, stanowiącego w tej chwili bestseller w ofercie eksportowej firmy. Wyjątkowość przysmaku marki King Oscar polega na wyborze gatunku ryb do produkcji sardynek, a mianowicie bryslingów, które słyną z niewielkich rozmiarów i delikatnego mięsa. Nie bez znaczenia jest również połów, który odbywa się metodą przyjazną dla środowiska. Bryslingi wydobywane są w stanie dzikim, w czystych norweskich fiordach i Morzu Północnym, po uzyskaniu pełnej długości od 9 do 13, 5 cm. Następnie sardynki wędzone są w dymie z drewna dla uzyskania delikatnego smaku, utrwalenia oraz uszlachetnienia mięsa. Taki sposób konserwacji sprawia, iż nadają się one do spożycia prosto z puszki bez dodatkowej obróbki kulinarnej. Dodatkowo, świadectwo koszerności świadczy o wysokim standardzie i czystości produktu.

Sardynki i oliwa z oliwek - para idealna

Dieta śródziemnomorska wpływa korzystnie na zdrowie, urodę oraz samopoczucie. Jej integralnymi komponentami są ryby oraz oliwki. Firma King Oscar połączyła zatem najlepszej jakości sardynki z bryslinga wraz z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wynikiem takiego zestawienia jest 106 g puszka Sardynek z bryslinga w oliwie z oliwek, której zawartość stanowi źródło cennych składników odżywczych. Na 16 gramów tłuszczu, wchodzącego w skład 100 gramów produktu, 3 gramy stanowią niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe - Omega 3, które pomagają zwalczyć stany zapalne, obniżają ryzyko ataku serca oraz chronią przed cukrzycą. W 100 gramach Sardynek z bryslinga marki King Oscar znajdziemy również 16 gramów kompletnego i łatwo przyswajalnego białka. Co więcej, sardynki zawierają cenne witaminy i mikroelementy, takie jak witamina B 12, witamina D oraz wapń, żelazo, fosfor i potas. Na szczególną uwagę zasługują właściwości zdrowotne oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, czyli tzw. Oliwy Extra Virgin, którą dodano do bryslingów marki King Oscar. Jest ona bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, odpowiedzialny za obniżenie złego cholesterolu LDL poprzez pobudzenie wątroby do produkcji dobrego cholesterolu HDL. Wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego, dla których oliwa z oliwek jest nieodłącznym składnikiem diety, obserwuje się niższą skłonność do zapadania na choroby cywilizacyjne. Oliwa z naturalny przeciwutleniacz witaminę E, która zwalcza wolne rodniki oraz wzmacnia system immunologiczny.


  • Czy wiesz, że?
  • Sardynki swoją nazwę zawdzięczają malowniczej wyspie Sardynii, u wybrzeży której występowały niegdyś w dużych ilościach
  • Sardynki nie są mimo powszechnego przekonania gatunkiem ryb. Do ich produkcji używa się aż 11 gatunków ryb z rodziny śledziowatych. Wyróżnia je srebrzysty kolor, małe rozmiary oraz brak linii bocznej i łusek na głowie.
  • Im mniejsze ryby tym delikatniejsze z nich sardynki. Do produkcji sardynek marki King Oscar używa się niezwykle małych bryslingów ( od 9 do 13,5 cm) występujących w kryształowo czystych norweskich fiordach i Morzu Północnym.
  • Sardynki odgrywają niezwykle ważną rolę w kulturze portugalskiej. Dzień św. Antoniego - patrona Lizbony jest okazją do podania Sardinas Assadas - grillowanych sardynek o aromatycznym zapachu.
  • Oliwa z Oliwek przez Homera nazywana była płynnym złotem. Porównanie do drogocennego kruszca miało podkreślić wagę wartości smakowych oraz zdrowotnych
  • Na polskie stoły Oliwa z oliwek trafiła wraz z królową Boną, która pragnęła wprowadzić do polskiej kuchni nowe zwyczaje żywieniowe

„Jak sardynki w puszce" ... znane wszystkim przysłowie o pejoratywnym znaczeniu, nabiera pozytywnej wymowy, jeśli mamy na myśli sardynki z bryslinga w oliwie z oliwek marki King Oscar. Produkt dostępny jest w 106 g opakowaniach, w których znajduje się 16-22 sardynek ułożonych ręcznie w podwójnej warstwie. Ryby z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia podane na kanapce, w sałatce, w makaronie, bądź zjedzone prosto z puszki, odkryją przed nami smak i zapach, których nie sposób zapomnieć.

  • zdjecie
    Sałatka z sardynek z pomarańczami i sałatą [Fot. King Oscar Sp. z o.o.]
    Sałatka z sardynek z pomarańczami i sałatą

    Składniki:
    1 puszka Sardynek w oliwie z oliwek King Oscar, 1 główka sałaty, 2 pomarańcze, 100g fasolki, 1 duże dojrzałe awokado, 8 pieczarek, czerwona cebula, ogórek

    Sos pomarańczowy:
    75 ml oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka białego octu winnego, 2 łyżki posiekanego szczypiorku i czosnku, starta skórka z połowy pomarańczy, sól

    Przygotowanie:
    Zetrzyj skórkę pomarańczową. Obierz pomarańcze nożem i podziel ukośnie na 6 do 8 cząstek, jak pokazano na obrazku. Zachowaj sok do wykorzystania w sosie. Obierz awokado i podziel na cząstki. Skrop sokiem z cytryny, aby zapobiec ciemnieniu. Wrzuć awokado i pomarańcze oraz inne składniki do wcześniej wymieszanego sosu. Podawaj na talerzach, a na wierzchu ułóż sardynki.
  • Sardynki z bryslinga marki King Oscar w oliwie z oliwek
  • Pojemność: 106 g w podwójnej warstwie
  • Cena brutto: 5.50 zł - 5.90 zł
  • Producent: King Oscar Sp. z o.o


powrót

 

Dodaj komentarz:

Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:

 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone