Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Branżowe news'y

Spór między branżą winiarską a rządem

kategoria: Branżowe news'y, Radosław Bełkot / Redakcja Rolna TVP

Zaostrza się spór między branżą winiarską a rządem. Chodzi o brak zezwoleń na stosowanie konserwantów i słodzików w markowych winach owocowych oraz napojach winopochodnych. Jeśli do końca miesiąca prawo nie zostanie zmienione, branżę czekają poważne kłopoty. Właścicieli zakładów niepokoi fakt, że rząd w tej sprawie wciąż zrobił niewiele.

Co kilka lat resort zdrowia zatwierdza listę środków konserwujących i słodzików używanych do produkcji win. Problem w tym, że zgoda na dodawanie tak zwanych substancji dodatkowych wkrótce wygaśnie. Bez tego producenci nie będą mogli legalnie sprzedawać wyrobów.

Robert Ogór, prezes AMBRA: "Albo produkujemy wyroby, które są nielegalne, albo zaprzestajemy tej produkcji . I dotyczy to całej produkcji winiarskiej w Polsce."

Producenci win od wielu miesięcy zabiegali o zmianę niekorzystnych przepisów. Bez rezultatu. Sytuację mogłyby uratować unijne przepisy. Ale te pojawią się najprawdopodobniej dopiero w lipcu. Dlatego jedyna nadzieja w resorcie zdrowia, który w ekspresowym tempie byłby w stanie zagwarantować dalszą legalność produkcji.

Anna Wojciechowska, Krajowa Rada Winiarstwa i Miodosytnictwa: „Nie mamy żadnych konkretnych odpowiedzi, które by nam dawały nadzieję że jest to realne do uzyskania".

Urzędnicy przyznają, że sytuacja jest rzeczywiście trudna. A dotychczasowe próby zmiany przepisów nie powiodły się. Główny Inspektorat Sanitarny odpowiadający za przygotowanie odpowiednich przepisów tłumaczy, że głównym winowajcą jest Bruksela, która nie zdążyła na czas z opublikować nowych rozporządzeń.

Jan Bonder, Główny Inspektorat Sanitarny: "Cały czas analizujemy możliwości prawne, aczkolwiek są pewne zasady ogólno-unijne, tu w pewnym sensie mammy ręce związane."

Według szacunków, rynek win owocowych w Polsce to ponad 120 milionów litrów. Z tego do budżetu państwa w postaci akcyzy trafia rocznie około 150 milionów złotych.

autor: Radosław Bełkot
źródło: Redakcja Rolna TVP

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone