Świąteczne wypieki z bakaliami Siesta
Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez domowych wypieków. Aby ciasta i desery smakowały perfekcyjnie warto wybrać bakalie najwyższej jakości. Należy też zadbać o właściwe proporcje. Świąteczne wypieki i desery z bakaliami Siesta zachwycą domowników oraz gości.
Wielkanoc to wyjątkowy okres w roku. Te najważniejsze święta chrześcijańskie są celebrowane w Polsce od stuleci. Wiąże się z nimi wiele symboli i potraw. Baba drożdżowa od wieków gości na wielkanocnym stole. Tradycyjnie już na kilka dni przed świętami, gospodynie przebierały rodzynki i mieliły migdały, które później dodawały do ciasta. Migdały słodkie i Rodzynki sułtanki Siesta stanowią idealne dodatki do wielkanocnej baby. Zmielone migdały nadadzą ciastu głębokiego aromatu, natomiast rodzynki dopełnią jego smaku.
Tradycyjny mazurek musi być płaski, kruchy i nadziewany konfiturą oraz bakaliami. Zazwyczaj przybrany jest orzechami, rodzynkami i suszonymi owocami. Bakalie są nieodłącznym składnikiem wielkanocnego mazurka. Aby wyglądał pięknie można go ozdobić Migdałami płatkami, Orzechami włoskimi, Orzechami laskowymi oraz Rodzynkami królewskimi Siesta. Wzór i kompozycja dekoracji zależy od pomysłowości gospodyni.
Pascha wielkanocna to tradycyjny deser pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywany z twarogu z dodatkiem bakalii. Charakterystyczny kształt ściętej piramidki symbolizuje grób Chrystusa. Także składniki paschy mają specjalne znaczenie. Mleko i jajka kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody, nowym życiem. Natomiast bakalie: orzechy, rodzynki i migdały to świadectwo dobrobytu oraz wróżba bogactwa na kolejny rok. Aby uzyskać oryginalny smak paschy i pełen przepychu wygląd deseru, warto dodać do niego Migdały słodkie, Orzechy włoskie i Rodzynki królewskie Siesta. Z zewnątrz można ozdobić słodką piramidkę Migdałami Płatkami Siesta.Ciasto w tradycyjnej święconce symbolizuje doskonałość oraz dobrobyt. Bardzo ważne aby przygotować je samodzielnie, ponieważ symbolizuje także umiejętności gospodyni i sprzyja ich pogłębianiu. Dzięki bakaliom Siesta przygotowanie wielkanocnych wypieków będzie łatwe i przyjemne.
- Producent: Jutrzenka Colian
- Produkt: Orzechy włoskie (80 g), Orzechy laskowe (100 g), Migdały słodkie (100g), Migdały płatki (60g), Rodzynki królewskie (100g), Rodzynki sułtanki (100g)
- Cena: Orzechy włoskie 3,60 zł, Orzechy laskowe 6,10 zł, Migdały słodkie 5,20 zł, Migdały płatki 3,90 zł, Rodzynki królewskie 2,20 zł, Rodzynki sułtanki 1,90 zł
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone