Tort schwardzwaldzki
Błyskawiczny tort schwardzwaldzki
Składniki:
• Gotowe spody tortowe ciemne Dahli
• tabliczka czekolady gorzkiej (+ pół tabliczki na posypkę)
• 750 ml śmietany 30%
• 1 opakowanie mrożonych wiśni 400 gramów
• 2 łyżki cukru pudru
• 3-4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
1) Wiśnie rozmrażamy i odcedzamy.
2) Rozpuszczamy 1 tabliczkę czekolady połamaną na kosteczki w misce wstawionej do mikrofalówki na około 2 minuty lub w garnuszku, postawionym na małym ogniu.
3) Odstawiamy czekoladę, żeby trochę przestygła.
4) Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
5) Śmietanę wlewamy do miski i ubijamy ją na sztywno.
6) Jak zacznie się ubijać, powoli wsypujemy cukier puder, a następnie, również powoli, wlewamy rozpuszczoną czekoladę.
7) Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy przez 20 sekund w mikrofalówce lub w garnuszku i ciepłą wlewamy do masy. Szybko miksujemy. Masę kładziemy od razu na ciasto lub, jeśli wyjdzie jeszcze trochę niegęsta, wstawiamy ją do lodówki na 10-15 minut, by zgęstniała.
8) Dwa spody tortowe smarujemy masą i wykładamy je odcedzonymi wcześniej wiśniami.
9) Trzeci spód, na samej górze, oraz boki tortu pokrywamy samą masą i posypujemy całość potartą czekoladą.
10) Wierzch dekorujemy bezami Śnieżynkami Dan Cake i wiśniami.
Przepis został podyktowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone