Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseUnijny rynek mięsa słabnie
Unijny rynek mięsa słabnie w oczach, a w ciągu najbliższej dekady utraci swoją, mocną pozycję wśród zagranicznej konkurencji. Branżę pogrążają kosztowne regulacje i drogie euro. To wnioski do których doszły unijne organizacje rolnicze po lekturze raportu Komisji Europejskiej.
Średniookresowe perspektywy dla rynków rolnych przedstawione przez unijnych urzędników zatrwożyły rolników. Z prognoz wynika, że eksport mięsa do 2020 roku jeszcze spadnie. Z kolei importerzy, których nie dotyczą tak wyśrubowane standardy, jak unijnych producentów, zwiększą sprzedaż na europejski rynek o prawie 15 procent.
Związek COPA i COGECA najbardziej obawia się konkurencji hodowców z Ameryki Łacińskiej. Farmerzy twierdzą, że tam dozwolone są stymulatory wzrostu, a system identyfikacji zwierząt prawie nie istnieje. Musimy zadbać o konkurencyjność unijnej branży - przekonują związkowcy. I dodają, że utrzymanie dopłat, przynajmniej na obecnym poziomie, na pewno pomogłoby rolnikom w walce o miejsce na rynku.
autor: Anna Katner
źródło: Redakcja Rolna TVP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone