Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseWielkanocna Siesta z bakaliami
Wielkanocne stoły kuszą aromatycznymi wypiekami i wybornymi daniami z mięsa. Bakalie Siesta dodane do świątecznych potraw wzbogacą menu i zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Zwyczaj urozmaicania wielkanocnych wypieków bakaliami przywędrował do nas z Turcji. To właśnie tam gospodynie wzbogacały ciasteczka małymi, słodkimi dodatkami. Ta praktyka szybko przyjęła się także w naszym kraju. Na wielkanocnych stołach każdego roku królują słodkie ciasta z bakaliami.
Najpopularniejszym wielkanocnym wypiekiem jest mazurek. Już w staropolskich przepisach odnajdziemy adnotację, że ciasto to musi mieć w składzie rodzynki, figi, czy daktyle. Dawniej każda szanująca się gospodyni posiadała kilkadziesiąt przepisów na mazurki, a na Wielkanoc piekła ich przynajmniej kilkanaście.
Tradycyjnym polskim wypiekiem jest także babka wielkanocna. Dawniej upieczenie tego ciasta było pracochłonnie i zużywano do niego mnóstwo drogich składników. Dlatego też każdy zakalec witany był łzami gospodyni. Istotnym składnikiem wszystkich słodkich świątecznych wypieków były oczywiście bakalie. Dzisiaj wielkanocne babki możemy wzbogacać o dorodne Rodzynki sułtanki, Orzechy włoskie, czy Migdały słodkie Siesta.
Od niedawna bakalie maja coraz szersze zastosowanie. Używane są one nie tylko do wypieków ale także do sałatek, czy dań mięsnych. W te święta możemy delektować się smakiem szynki z Morelami suszonymi lub pieczeni wieprzowej ze Śliwkami suszonymi Siesta. Na wielkanocnych stołach pojawiają się również wykwintne i lekkostrawne sałatki. Z powodzeniem możemy do nich dodać Rodzynki Królewskie, Morele suszone, Słonecznik łuskany lub Pestki dyni Siesta.
Święta Wielkanocne to czas spędzany z najbliższymi na wzajemnych odwiedzinach i rodzinnych spotkaniach. Warto zadbać o odpowiednie menu, którego wyjątkowym dodatkiem będą bakalie Siesta.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone