Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseWino bez winogron
Wino bez winogron - czy to możliwe? Okazuje się, że tak. Z chińskich supermarketów wycofywane są podróbki win, zarówno rodzimych marek, jaki zagranicznych.
Trunki wyprodukowane w regionie Changli (chang-lee) w najlepszym przypadku zawierały 20 procent soku winogronowego. Jednak w większości butelek można było znaleźć tylko wodę i chemikalia. Winiarnia została zamknięta, podobnie jak 6 osób zamieszanych w proceder fałszowania.
To nie pierwszy taki przypadek. O chińskich skandalach żywnościowych głośno jest na całym świecie. Wystarczy przypomnieć sprawę skażonego melaminą mleka w proszku. Ponieważ rynek win w Państwie Środka rozwija się bardzo prężnie, a konsumenci nie mają jeszcze dużej wiedzy i wyczucia, to nieuczciwi producenci mają duże pole do popisu.
Bruno Paumard - somelier „W Chinach zawsze, wszystko było zakazane, więc dzisiaj, gdy rynek jest otwarty, to pokusa by kopiować drogie produkty jest duża".
Mimo, że wadze obiecywały, że takie sytuacje nie będą się powtarzały, to najwyraźniej ich działania są niewystarczające.
autor: Anna Katner
źródło: Redakcja Rolna TVP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone