Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Temat na czasie

Wszystkie dodatki sąbezpieczne w zatwierdzonych do użytku ilościach

kategoria: Temat na czasie, Opublikowano we współpracy z Coca-Cola
obrazek aktualności
Wszystkie dodatki sąbezpieczne w zatwierdzonych do użytku ilościach

Wywiad z profesorem Andrew Renwickiem, Emerytowanym Profesore Medycyny na Uniwersytecie Southampton.

N: Czym sądodatki do żywności?

AR: Dodatki do żywności to substancje dodawane do produktów żywnościowych z dwóch zasadniczych powodów. Jeden z nich to zwiększenie trwałości produktu - jest on szczególnie użyteczny, ponieważ jesteśmy zależni od przetworzonej i gotowej żywności. Sąto konserwanty, antyutleniacze, emulgatory i stabilizatory. Druga grupa dodatków ma na celu zwiększenie atrakcyjności jedzenia i uczynienie go smaczniejszym i lepszym do spożycia. W tym celu stosuje siębarwniki, wzmacniacze smaku i słodziki.

N: Czy dodatki do żywności mogą powodowaćalergie lub reakcje nietolerancji pokarmowej?

zdjecie
Prof. Andrew Renwick
AR: Nie zgłaszano alergii na dodatki do żywności. Prawdziwe alergie powodowane na przykład przez orzeszki ziemne, grzyby lub skorupiaki, mogąbyćbardzo niebezpieczne, a nawet mogązagrażać życiu. Nie zaobserwowaliśmy niczego takiego w przypadku dodatków do żywności. Brak tolerancji jednak jest możliwy w przypadku dodatków, tak jak jest on możliwy w przypadku wielu produktów w codziennej diecie. Na przykład znane są przypadki wystąpienia wysypki skórnej spowodowanej spożyciem produktów zawierających konkretne dodatki. Etykietowanie żywności pozwala jednak konsumentom unikaćtakich problemów. Jeśli dana osoba wie, że jest wrażliwa na jakiśdodatek, może unikaćtego produktu po prostu czytając etykiety.

N: Czy dodatki sąbezpieczne do spożycia?

AR: Wszystkie dodatki sąbezpieczne w zatwierdzonych do użytku ilościach. Dopuszczenie do spożycia jest możliwe wyłącznie po odbyciu szczegółowej oceny bezpieczeństwa, aby upewnićsię, że dana substancja nie ma biologicznych właściwości mogących miećnegatywny wpływ na konsumentów. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority) wykorzystuje wszystkie dane dotyczące bezpieczeństwa, aby ustalićpoziom ADI (dopuszczalnego dziennego spożycia). Jest to poziom, który jest bezpieczny dla wszystkich ludzi, nawet jeżeli produkty sąspożywane codziennie przez całe życie. Współczynnik ADI jest ustalony z dużątolerancjąbezpieczeństwa i nawet w przypadku "konsumenta nadużywającego” produkty zawierające dodatki do żywności jest bardzo mało prawdopodobne, że może dojśćdo przekroczenia dziennego ADI. Europejska Komisja stale kontroluje zakres i poziom stosowania dopuszczonych do spożycia dodatków do żywności.

N: Skąd pochodzą bąbelki w gazowanych napojach bezalkoholowych?

AR: Bąbelki pochodząz dodatku dwutlenku węgla (CO2 ), będącego składnikiem powietrza. CO2 w napojach jest produkowany komercyjnie i może być dodany do napoju podczas jego przetwarzania, aby dodaćmu właściwości musujących.

N: Dlaczego ludzie tak bardzo lubiąte bąbelki?


AR: Myślę, że ludzie bardzo lubiąnapoje gazowane, ponieważtrochębąbelków dodaje smakowi charakteru.

N: Czy nasycenie dwutlenkiem węgla gazowanych napojów dodaje kalorii?


AR: Nie. CO2 jest wydychany bez metabolizmu. Aby wyprodukowaćkalorie, należałoby przekształcićdwutlenek węgla w glikogen, tłuszcz lub inny tego typu składnik, a jest to biologicznie niemożliwe.

autor: Opublikowano we współpracy z Coca-Cola

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone