Kategorie:
Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | FinanseZ jakością nie jest źle
Od początku roku przemysł spożywczy zapłacił około miliona złotych kar za sprzedaż żywności, która nie spełniała standardów. Mimo to kontrolerzy przekonują, że z jakością nie jest źle. Zdarzają się oczywiście niepokojące wyjątki, które najczęściej wychwytują sami konsumenci.
W tych laboratoriach bada się między innymi to co znajduje się w produktach, które kupujemy w sklepach. Wyniki różnie można interpretować choć zdaniem kontrolerów... "Generalnie jest dobrze".
Z przeprowadzonych kontroli wynika, że najgorzej na rynku radzi sobie branża mięsna.
Stanisław Kowalczyk - IJHARS "Zdażają sie takie wyroby w przetwórstwie mięsnym, które charakteryzują się bardzo niską jakością, gdzie jest bardzo dużo kiepskiego mięsa, dużo tłuszczu i odpadów, gdzie jest też MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie".
To wynik ostrej konkurencji o konsumenta komentują przedsiębiorcy i radzą, żeby zwracać uwagę na wyjątkowo tanie produkty.
Janusz Rodziewicz - Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy "Na rynku coraz częściej pojawiają się wyroby parówkopodobne i szynkopodobne, które są zrobione z zupełnie innych surowców, niż powinny. Trudno nawet nazwać, że są to surowce mięsne".
Branża mięsna twierdzi, że rynek psują sieci handlowe, które sprzedają towar pod własną marką. Ponieważ takie parówko-podobne frykasy muszą być tańsze od tradycyjnych produktów sieci robią wszystko, aby zbić cenę, a wtedy jakość oczywiście się nie liczy.
autor: Witold Katner
źródło: Redakcja Rolna TVP
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone