Zdrów jak tuńczyk - opinia dietetyka nt. produktów Rio Mare
Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem. Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby. Dlaczego Polacy powinni pójść w ich ślady i jak to zrobić odpowiada dietetyk Dorota Dębogórska z firmy gabinet-dietetyczny.pl
„Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania. Niestety spożycie ryb w Polsce jest wciąż na niewysokim poziomie - to efekt przede wszystkim małej dostępności świeżych produktów pochodzenia morskiego oraz przekonania, że przygotowanie dań rybnych jest skomplikowane i pracochłonne. Jest w tym trochę prawdy, dlatego dla wszystkich pędzących przez życie producenci żywności przygotowują coraz więcej alternatyw.
Jako profesjonalista staram jednak się zwracać uwagę nie tylko na sam gatunek ryby, ale także na jej jakość i sposób przetwarzania. Spośród wielu marek dostępnych na rynku, Rio Mare oferuje jeden z najbardziej wartościowych i wiarygodnych produktów. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć udanych zakupów i pysznych, pełnowartościowych posiłków z tuńczykiem w roli głównej".
Ryby stanowiące surowiec dla wyrobów Rio Mare pochodzą wyłącznie z najbardziej cenionych gatunków tuńczyka, łowionego w nieskazitelnych morskich wodach. Świeżość tuńczyka tej marki zagwarantowana jest poprzez obróbkę termiczną w temperaturze 121 st. C w zamkniętej puszcze. Program „Odpowiedzialna Jakość" firmy Bolton Alimentari, która jest właścicielem marki, także wyróżnia Rio Mare na tle konkurencji. Stały monitoring dostawców, polityka ścisłej kontroli dostarczanych surowców, a także proces wielokrotnego oczyszczania tuńczyka powodują, że jest on trafnym wyborem. Warto też dodać, że Rio Mare współpracuje z Włoskim Funduszem Żywienia (NFI) - ich wspólny raport z 2010 r. wymienia naukowe dowody na korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb.
Ciekawy przepis polecany przez Panią dietetyk: Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami
Czas przygotowania: 45 minut. Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g. Danie: Główne. Sezon: Jesień - Zima.
Składniki dla czterech osób: 2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek - 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku - 20 g płatków migdałowych - 2 papryki ( żółta i czerwona) - 1 dojrzałe mango - sok z połowy limonki - oliwa z oliwek - sól - świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotowanie:
- 1. Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły.
- 2. Lekko uprażyć migdałowe płatki.
- 3. Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka. Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę.
- 4. Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.
Dodaj komentarz:
Wasze komentarze:
Aktualnie brak komentarzy
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone