Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ze świata

Zostawcie cukier w magazynach

kategoria: Ze świata, Anna Katner / Redakcja Rolna TVP

Zostawcie cukier w magazynach - apelują do Komisji Europejskiej producenci żywności i napojów. Bruksela chce zwiększenia eksportu cukru pozakwotowego, ale przetwórcy woleliby wykorzystać ten surowiec do produkcji.

„Budujmy zapasy cukru w Europie, bo sytuacja na rynku jest coraz bardziej napięta" - zgodnym chórem mówi europejska branża spożywcza. Z kolei w planach Komisji Europejskiej jest zwiększenie eksportu pozakwotowego cukru o 350 tysięcy ton.

Ostatecznej decyzji jeszcze nie ma, dlatego producenci żywności i napojów uważają, że lepszym rozwiązaniem byłoby dopuszczenie tego cukru do obrotu w sektorze spożywczym. Wymagałoby to jednak zmiany unijnych przepisów, bo prawo wspólnotowe mówi, że surowiec wyprodukowany ponad przyznane kwoty, musi trafić na rynki trzecie, do producentów bioetanolu, lub na poczet produkcji w kolejnym sezonie.

Według najnowszych szacunków w obecnym roku kwotowym, europejskie cukrownie wyprodukują prawie 3 miliony ton surowca więcej, niż przyznane limity. Tymczasem na światowych rynkach notowania cukru systematycznie rosną. Za tonę białego trzeba już zapłacić prawie 770 dolarów.

autor: Anna Katner
źródło: Redakcja Rolna TVP

powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone