Szukaj w serwisie

Kategorie:

Temat na czasie | Nowości rynkowe | Ciekawostki | Wydarzenia | Branżowe news'y | Ze świata | Prawo | Finanse

Tutaj jesteś: Aktualności / Ciekawostki

Zwycięzcy konkursu kulinarnego przygotowali lunch dla Pierwszej Damy

kategoria: Ciekawostki
obrazek aktualności
Zwycięzcy konkursu kulinarnego przygotowali lunch dla Pierwszej Damy Fot. KPRP/Piotr Molęcki

Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" odebrali swoją nagrodę główną. Uczniowie z Przodkowa przygotowali posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, a także dla Jej gości - przybyłych na spotkanie z okazji 45-lecia Orderu Uśmiechu.

W finale pierwszej edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska", organizowanej przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska, Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (woj. pomorskie) zdobyli wyjątkową nagrodę - możliwość przygotowania posiłku dla Pierwszej Damy. W kuchni Belwederu przyrządzili dania serwowane na lunch Małżonce Prezydenta RP oraz członkom Kapituły Orderu Uśmiechu, której przewodniczy Rzecznik Praw Dziecka i Kawalerom Orderu Uśmiechu. Posiłek został przygotowany zgodnie z recepturą zwycięskiego menu.

- Na przystawkę uczniowie podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym purée z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym, podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką - mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynator projektu. - Było to niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością zaskoczyło smakiem wszystkich gości - dodaje.

Podczas finału pierwszej edycji projektu „Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" o zwycięstwo w konkursie kulinarnym walczyły szkoły gastronomiczne z pięciu województw. Laureaci pierwszych trzech miejsc zyskali możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanych i doświadczonych szefów kuchni.

Kolejna edycja warsztatów odbyła się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta". Tym razem skierowana została do uczniów ze szkół gastronomicznych z województw: kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i zachodniopomorskiego. Tegoroczny konkurs kulinarny organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Youth. Jego finał odbędzie się 15 grudnia br. w Warszawie. Projekt jest współfinansowany ze środków UE.

 


powrót

 

Dodaj komentarz:

Dodaj swój komentarz
Autor komentarza:
Treść komentarza:
Kod:
Wpisz kod:
Akceptuję regulamin

Wasze komentarze:

Aktualnie brak komentarzy

Szukaj:
 

PROJEKT I WYKONANIE: www.themedia.pl
GŁÓWNA | O NAS | REKLAMA | POLITYKA PRYWATNOŚCI | KONTAKT
Copyright © 2010 by www.PoradnikSpożywczy.pl Wszelkie prawa zastrzeżone